Dodik: BiH odavno počela da atrofira

Bosna i Hercegovina odavno počela da atrofira i održava se intervencijom međunarodnog faktora, ocenio Milorad Dodik. RS i Federacija su primarni faktori odlučivanja u svemu, jer BiH nema nijednog direktno biranog funkcionera, ističe Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Bosna i Hercegovina odavno počela da atrofira i da se sada održava intervencijom međunarodnog faktora.

"Bosna je davno začela atrofiju i održava se intervencijom međunarodnog faktora i njihovim uključivanjem", rekao je Dodik u intervjuu za banjalučki Glas Srpske.

Dodik tvrdi da je ključno pitanje "ima li Bosne", a ne da li još postoji vladajuća "šestorka" na državnom nivou.

"Moramo znati da je BiH složena, sastavljena zemlja i da nema direktno biranog nijednog funkcionera BiH. Zato su Srpska i Federacija BiH primarni faktori odlučivanja u svemu. Ne može se napraviti jedinstvo od šest različitih političkih partija koje su na različitim platformama dobili izbore. To je nemoguće", naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, sve krize u BiH su posledica nepoštovanja Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma i namere da se stvori nova praksa koja bi bila osnov za definitivno prestrukturiranje same BiH.

Komentarišući to što Srpska demokratska stranka nije podržala zaključke Narodne skupštine RS o tzv. talačkoj krizi u Sarajevu, Dodik je naveo da je to "politička igra u kojoj je SDS izabrala da izađe iz priče o sporazumu između SNSD-a i SDS-a" o zajedničkom političkom delovanju na državnom nivou.

"Mi nećemo imati obavezu prema SDS-u ni u čemu. Prekršili su sporazum. Primarno pitanje je bila BiH i položaj RS u njoj. Imali smo dogovor i oni nisu poštovali taj dogovor. Krenuli su u političku tuču. Mi nemamo više nikakve obaveze prema SDS-u. Sami su sebe isključili i svi raniji kadrovski dogovori neće biti poštovani", istakao je predsednik RS i SNSD-a.

Dodik je naveo da to ne znači da platforma o političkom delovanju dve stranke na državnom nivou više ne važi, dodavši da će ona "prećutno" važiti u nekim pitanjima.

"Ponovo ću se kandidovati za predsednika"

Milorad Dodik je poručio da će ponovo biti kandidat za predsednika Republike i da će te izbore i dobiti.

Kako je naveo, pokušava da razgovara sa svima, da razume probleme i da svoj posao radi odgovorno da Republika Srpska bude stabilna.

Na taj način on je opoziciji u Srpskoj, ali i bošnjačkom članu Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, koji je nedavno rekao da predsednik Srpske uskoro odlazi, poručio da se to neće dogoditi.

"Ako je mislio da odlazim zajedno sa RS iz BiH, ja se slažem s njim. Ako je misliio da odlazim u političkom smislu, grdno se vara. Sreman sam na mirno razdruživanje. Samo neka mi kaže mesto i vreme", zaključio je Dodik.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 20. jun 2013, 08:35) - anonymous [neregistrovani]

Ako je samo Dodik garant...

nagrebusili smo. Niko nije nezamjenjiv. Nacionalizam više ne pali,treba graditi zajedničku budućnost. Šta god ko mislio.

(četvrtak, 20. jun 2013, 07:02) - Воронцов [neregistrovani]

Док је наивног света

може владати како хоће и колико хоће.Добро је Ибзен написао у оној својој дра,и, ко чини већину.

(sreda, 19. jun 2013, 21:14) - anonymous [neregistrovani]

Jos jedan mandat,naravno.

Svaka cast Milorade.Ti si garant opstanka i napretka RS.Zivio nam.

(sreda, 19. jun 2013, 17:54) - Kamenko Stajic [neregistrovani]

Svaka cast,predsednice!

Tako se bori za svoj,srpski narod,ziv bio!

(sreda, 19. jun 2013, 17:24) - Voroncov [neregistrovani]

Ništa novo

Da su se političari u BiH mogli dogovoriti ne bi ni bilo nesrećnog rata devedesetih. Da je tzv Međunarodna zajednica prihvatila realnost , ne bi više ni trpala te narode u zajednicu već bi ih podelila kako su ih več i podelili pa neka svaki narod "uživa" sa svojim političarima. Valjda bi tada lakše prpoznali greške političara iz svojih redova. Ovako se političari bave sami sobom i nadmudrivanjima, a svom narodu govore problem je u onom drugom narodu i sve probleme što imate zbog njih ih imate.Tako političari izuzetno dobro žive, a narodi pate i stradaju.