RS podnela izveštaj Savetu bezbednosti UN

U izveštaju koji je Republika Srpska dostavila Savetu bezbednosti UN navodi se da je od suštinske važnosti da bude očuvana decentralizovana struktura BiH.

Decentralizovana struktura BiH od suštinske je važnosti za funkcionalno upravljanje i reformu u Republici Srpskoj i mora biti očuvana, navodi se u izveštaju RS dostavljenom Savetu bezbednosti UN.

U dokumentu se navodi da neuspeh reformi u Federaciji BiH naglašava opasnost predloga o centralnom sistemu upravljanja u BiH.

"U centralizovanoj državi, politika FBiH sa većim brojem stanovnika bila bi dominantna, a ekonomske reforme sprovedene u RS bile bi u velikoj opasnosti", ocenjeno je u Izveštaju koji prenose banjalučki mediji.

RS napominje da prolongirana nesposobnost Saveta ministara da reši sporna pitanja, takođe, pokazuje mudrost strukture dejtonskog ustava.

"Decentralizovani dejtonski sistem, ipak, ograničava uticaj ovakvog zastoja na nivou BiH, zato što ustav poverava najveći broj nadležnosti entitetima", ukazano je u izveštaju.

Republika Srpska smatra i da institucije na nivou BiH prekomerno troše poreske prihode i stranu pomoć, uprkos dramatičnom umanjenju odgovornosti i funkcija u poređenju sa entitetima, a kao primer navodi oružane snage BiH kojima je namenjena čak četvrtina ukupnog budžeta BiH.

Podseća se i da je decentralizovana struktura BiH u potpunosti kompatibilna sa članstvom u EU i da sve eventualne ustavne promene moraju zadržati fundamentalne zaštitne mehanizme za autonomiju entiteta i jednakost konstitutivnih naroda BiH garantovanih ustavom.

broj komentara 0 pošalji komentar