Odbačen zahtev za poništenje izbora

Vlada Crne Gore odbacila zahtev opozicije za poništavanje predsedničkih izbora održanih 7.aprila i raspisivanje novih, ocenivši da su izbori sprovedeni u skladu sa zakonom.

Crnogorska vlada odbacila je kao neprihvatljiv i pravno neutemeljen zahtev opozicije za poništenje predsedničkih izbora i raspisivanje novog glasanja za šefa države.

Vlada Crne Gore je na sednici, kojoj je predsedavao premijer Milo Djukanović, ocenila da su predsednički izbori održani 7. aprila sprovedeni u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima.

Zahtev za donošenje posebnog zakona kojim bi se rezultati predsedničkih izbora proglasili nevažećim i ponovili izbori nije prihvatljiv, niti pravno moguć, jer bi se time suštinski poništila izborna volja građana i tako urušio pravni poredak države, navodi se u saopštenju sa sednice Vlade Crne Gore.

Vlada Crne Gore je konstatovala da je donošenjem odluka nadležnih državnih organa postupak izbora za crnogorskog predsednika završen.

Ne postoje formalni, ni suštinski razlozi, niti pravne mogućnosti za ponavljanje izbora za predsednika države, navodi se u saopštenju crnogorske vlade.

U Crnoj Gori i dalje traje politička kriza nakon predsedničkih izbora na kojima je, prema rezultatima Državne izborne komisije, pobedio predsednički kandidat DPS-a i aktuelni šef države Filip Vujanović, dok Izborni štab Miodraga Lekića ne priznaje te rezultate i traži nove izbore.

Opozicija je na protestu 20. aprila u Podgorici zatražila od predsednika parlamenta Ranka Krivokapića, premijera Mila Đukanovića i stranaka vladajuće koalicije da se usvoji poseban zakon kojim bi se poništili rezultati predsedničkih izbora održanih 7. aprila i raspisalo novo glasanje za šefa države.

Oni su zatražili i da se dvotrećinskom većinom izabere državni tužilac Crne Gore, da se krivično-pravno procesuiraju akteri afere "Snimak" i sprovede parlamentarna istraga o tom slučaju. U suprotnom, opozicija je najavila organizovanje novog protesta.

Krivokapić je u četvrtak poručio da je spreman da u dnevni red sednice Skupštine Crne Gore stavi zahtev opozicije za usvajanje posebog zakona kojim bi se rezutati predsedničkih izbora proglasili nevažećim, ukoliko opozicija dostavi parlamentu takav zakonski akt. On je kazao da bi, u slučaju da takav zakon bude usvojen, bio dužan da raspiše nove izbore za predsednika Crne Gore.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво