Читај ми!

Crna Gora, izborna borba bez rukavica

Šesti predsednički izbori u Crnoj Gori od uvođenja višestranačja biće najneizvesniji. U predsedničkoj trci učestvuju samo dva kandidata, aktuelni predsednik Filip Vujanović i nezavisni kandidat Miodrag Lekić. Posledica neizvesnosti je i veoma oštra predizborna retorika.

Na predsedničkim izborima u Crnoj Gori 7. aprila prvi put biće samo dva kandidata: potpredsednik Demokratske partije socijalista, aktuelni predsednik Filip Vujanović i nezavisni kandidat, bivši crnogorski šef diplomatije Miodrag Lekić.

Iako je i dalje najpopularniji političar u Crnoj gori, Filip Vujanović je ovoga puta ušao u trku bez podrške koalicionog partnera, Socijaldemokratske partije. Opozicionog kandidata, Miodraga Lekića, prvi put je podržala gotovo cela opozicija.

Predizborna obraćanja su stereotipna, ali kandidati iznose mnogo teških reči o protivkandidatu.

"On je bez stava, bez vizije, gubitnik, i u Bijelom Polju o njemu neću govoriti", rekao je Filip Vujanović o protivkandidatu.

Objašnjavjući svoj izborni slogan, nezavisni kandidat komentariše rad jedinog takmaca.

"Neće Crna Gora kopiju predsednika, neće predsednika koji se ništa ne pita i ne želi da se pita", istakao je Miodrag Lekić.

Uz podnošenje računa biračima šta je uradio u ovom mandatu, Vujanović insistira na pitanju kako bi glasao Lekić, da je u vreme referenduma, bio u Crnoj Gori?

"On nema stavove o važnim pitanjima, traži sredinu između Mandića i Medojevića. A to je nemoguće", ističe Vujanović.

Lekić upozorava na kriminalizaciju crnogorskog društva, i na taj način odgovara zašto je dugo živeo u Rimu.

"Nisam ostao zato što sam napustio Crnu Goru. Ostao sam jer sam postao nepodoban za crnogorsku diplomatiju, jer nikada nisam bio ni u jednoj korupcionaško-mafijaškj aferi", objašnjava Lekić.

Rasprava kao u parlamentu 

Predsednička kampanja sve više liči na parlamentarnu raspravu.

"On je flaster na traumama ojađene opozicije, i tu ulogu će imati samo do 7. aprila posle čega će uslediti još jedan poraz i još jedna politička trauma opozicije", ističe predsednik DPS-a Milo Đukanović.

"Pošto onaj ne zna ništa drugo nego da deli i svađa, napokon imamo čoveka i potreban nam je čovek koji će to da pomiri, gde će se poštovati zakon i gde ćemo proterati mafiju i kriminalce i preseliti ih na društvene margine", kaže predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Predsedničku kampanju u Crnoj Gori obeležile su optužbe DPS-a da Lekić zna ko stoji iza ubistava Zorana Đinđića i Duška Jovanovića i, s druge strane, dilema da li je kandidatura Vujanovića ustavna.

Tu su i snimci sa sednica DPS-a, na kojima partijski funkcioneri priznaju i partijsko zapošljavanje.

Analitičari procenjuju da Filip Vujanović ima prednost 7. aprila ali da će, ukoliko bude drugog kruga, sve biti moguće.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво