Читај ми!

Predizborna trka u Crnoj Gori

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović i kandidat opozicionog Demokratskog fronta Miodrag Lečić pripremaju se za predstojeće predsedničke izbore. Manjinske partije podržavaju Vujanovića, koji obećava kvalitetniji život u sledećem mandatu. Lekić optužuje šefa države za političku krizu i najavljuje borbu protiv kriminala i korupcije.

Očekivano, glavnu reč u crnogorskoj predsedničkoj trci vode aktuelni šef države Filip Vujanović i kandidat opozicionog Demokratskog fronta Miodrag Lekić. Vujanović obećava kvalitetniji život, dok njegov protivkandidat najavljuje borbu protiv kriminala i korupcije, kao i protiv podela u crnogorskom društvu.

Lideri albanskih nacionalnih partija saopštili su da će na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, koji su zakazani za 7. april, podržati kandidata Demokratske partije socijalista  i aktuelnog šefa države Filipa Vujanovića.

Podršku Vujanoviću na konvenciji DPS-a u Ulcinju najavili su lider Force Nazif Cungu, predsednik Demokratske unije Albanaca Mehmet Zenka i predstavnik Demokratske partije Albanaca Meto Đoni.

Predsedničkog kandidata DPS-a ranije je podržala Bošnjačka stranka, a podršku je najavila Hrvatska građanska inicijativa.

"Ispunjen sam zadovoljstvom, jer su stranke manjinskih naroda uz mene, a nema predsednika Crne Gore ako uz njega nisu manjinski narodi", kaže Vujanović.

Vujanović ističe da tu podršku doživljava kao priznanje politici koju je vodio prema manjinama i susednim državama.

"I u narednom mandatu nastaviću da vodim takvu politiku", obećava Vujanović.

Tvrdi da će njegov sledeći predsednički mandat biti posvećen afirmaciji države Crne Gore, socijalnoj pravdi, unapređenju kvaliteta života, borbi protiv kriminala i korupcije, kao i nastavku integracija u Evropsku uniju i NATO.

Vujanović naglašava da je uvek bio predsednik svih građana Crne Gore i da će tako postupati i u sledećem predsedničkom mandatu.

"Nikada nisam pravio razliku među ljudima ni po naciji, ni po veri. Jesam Crnogorac, ali sam jednako poštovao sve građane Crne Gore bilo da su Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Muslimani, Albanci ili Hrvati. Crna Gora je bila i ostaće kuća svih nas", ističe predsednički kandidat DPS-a.

Lekić obećava promene 

S druge strane, predsednički kandidat Demokratskog fronta Miodrag Lekić je na izbornoj konvenciji u Nikšiću, kojom je počeo predsedničku kampanju, istakao da su Crnoj Gori potrebne promene i nove vrednosti.

"Obećavam da ću biti neko ko će braniti, pre svega, Ustav i pravni poredak, ko će se boriti protiv kriminalizacije crnogorskog društva, ko će se boriti za koheziju naroda u Crnoj Gori, koji će poštovati sve građane, naravno i manjine, ali neću njima trgovati nego ih poštovati i pozvati ih da zajedno gradimo Crnu Goru na novim vrednostima", rekao je Lekić.

Lekić je istakao da jednako poštuje one koji su na referendumu 2006. godine bili za nezavisnu Crnu Goru i one koji su bili za državnu zajednicu, jer su i jedni i drugi mislili dobro Crnoj Gori.

Lekić je prozvao svog protivkandidata Filipa Vujanovića, navodeći da je kandidat DPS-a i aktuelni šef države svojom novom predsedničkom nominacijom izazvao političku i ustavnu krizu.

"Vujanović je izazvao krizu Ustava. Njegova kandidatura je van pravnog poretka", naveo je Lekić.

Lekić tvrdi da kandidat DPS-a ćuti o kriminalu i korupciji u Crnoj Gori i da je kampanju počeo šireći neistine o njemu.

"Beležim njegove izjave i obećavam da ću ga postideti u televizijskom duelu", poručio je Miodrag Lekić.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво