Читај ми!

Godišnjica zločina u Paulinom Dvoru

Navršava se 21 godina od ratnog zločina nad srpskim civilima u selu Paulin Dvor nedaleko od Osijeka, u Hrvatskoj. Pravosuđe u Hrvatskoj nikoga još nije procesuiralo po komandnoj odgovornosti za taj zločin.

Prošla je 21 godina od stravičnog ratnog zločina nad srpskim civilima u selu Paulin Dvor nedaleko od Osijeka, u Hrvatskoj. Hrvatsko pravosuđe, ni posle 21 godine od zločina, nikoga još nije procesuiralo po komandnoj odgovornosti za taj zločin. Nisu odgovarali oni koji su naredili, organizovali i realizovali premeštanje posmrtnih ostataka žrtava, navodi Dokumentaciono-informacioni centar Veritas.

Vrhovni sud Hrvatske je 2005. godine pravnosnažno zbog ovog zločina osudio pripadnika 130. bataljona Hrvatske vojske Nikolu Ivankovića na 15 godina zatvora.

Županijski sud u Osijeku je maja 2012. godine nepravosnažno osudio drugooptuženog, bivšeg pripadnika HV Enesa Viteškića na 11 godina zatvora.

Pojedini mediji u Hrvatskoj pisali su prethodnih godina da postoje elementi koji ukazuju na umešanost tadašnjeg rukovodstva hrvatske države u masakr, kao i to da su u prebacivanje tela, šest godina kasnije, bile umešane obaveštajne službe i vojna policija.

Pripadnici 130. brigade Hrvatske vojske su 11. decembra 1991. godine upali noću u kuću Andrije Bukvića u selu Paulin Dvor, u kojoj su bili pritvoreni meštani nehrvati i iz odmazde zbog smrti jednog saborca, hicima iz automatskih pušaka, pištolja i ručnim bombama ubili 18 civila - 17 Srba i jednog civila maćarske nacionalnosti.

Među ubijenima su bila i četiri bračna para, a najviše ih je stradalo iz porodice Katić, podseća u saopštenju povodom godišnjice zločina, navodi Veritas.

Ubijeni su bili stari od 41 do 85 godina, a među njima se nalazilo i osam žena.

Nakon mučnog ubistva nedužnih civila, 17 posmrtnih ostataka je uklonjeno s mesta zločina i sakriveno, a na mestu zločina ostavljeno je skalpirano telo Dare Vujnović.

Tela su najpre bila zakopani na prostoru vojnog skladišta Lug, kod Čepina, a 1997. godine, u vreme mirne reintegracije Istočne Slavonije u ustavno-pravni poredak Hrvatske, prebačeni su u selo Rizvanuša na području Like, oko 500 kilometara udaljenom od Paulinog Dvora.

Sutradan ujutro zločinci su eksplozivom sravnili kuću Andrije Bukvića, kako bi uništili tragove zločina.

Posmrtni ostaci ubijenih srpskih civila ekshumirani su 13. maja 2002. godine, kada su ih otkrili istražioci Haškog tribunala.

Godinu dana nakon ekshumacije, 18. juna 2003., porodice su ih identifikovale i većinu sahranile u Paulinom Dvoru. Zajedničku spomen grobnicu izgradile su i finansirale njihove porodice a 4. novembra 2010. godine tadašnji predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović položili su vence.

Do početka građanskog rata u Hrvatskoj, u tom selu živelo je 168 stanovnika, od kojih 147 Srba. Tamošnje stanovništvo bilo je poznato po naglašenoj lojalnosti vlastima u Zagrebu.

U Paulinom Dvoru danas živi samo oko 50 stanovnika.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво