Uložena žalba za Morinj

Advokat Goran Rodić, koji zastupa Mlađena Govedaricu i Iva Gojnića, optužene za ratni zločin u logoru "Morinj", uložio je žalbu Apelacionom sudu u Podgorici na rešenje Višeg suda u tom gradu kojim je njegovim branjenicima određen pritvor.

Rodić je u izjavi Tanjugu objasnio da Apelacioni sud u roku od tri dana treba da odluči po žalbi i dodao da će do srede, kada prouči spise predmeta, uložiti prigovor na optužnicu.

On je naveo da je četvorici od šestorice nekadašnjih pripadnika bivše JNA, optuženih da su početkom devedesetih godina prošlog veka u logoru "Morinj" u Boki Kotorskoj počinili ratni zločin nad 169 civila i ratnih zarobljenika iz Hrvatske, istražni sudija danas uručio optužnicu.

Četvorici optuženih, koji su uhapšeni u subotu, 16. avgusta, rešenjem Višeg suda u Podgorici, određen je tada i jednomesečni pritvor, rekao je Rodić.

Crnogorsko Vrhovno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv šest pripadnika i rezervista bivše JNA koje tereti da su početkom devedesetih u logoru "Morinj" počinili ratni zločin nad 169 civila i ratnih zarobljenika iz Hrvatske.

Optužnica tereti Mlađena Govedaricu, Zlatka Tarlea, Ivu Gojnića, Špiru Lučića, Ivu Menzalina i Boru Gligića.

Oni su optuženi da su, u periodu od 3. oktobra 1991. do 18. avgusta 1992. godine, u mestu Morinj kod Kotora počinili ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika koji su tu dovođeni sa dubrovačkog ratišta.

Optužnica protiv njih šestorice podneta je posle 15 godina, a na osnovu zahteva za pokretanje istražnog postupka koji je podnet lane u julu.

Optužnica je podignuta u saradnji s pravosudnim organima Hrvatske a, kako je rekla vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić, saradnja je ostvarena i na osnovu Sporazuma o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, koji su 28. jula 2006. u Budvi potpisali državni tužioci Crne Gore i Hrvatske.

Povezane vesti:
Uhapšena četvorica optuženih zbog Morinja

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се