Читај ми!

Sukob pred parlamentom, izglasane mere štednje

Više od 80.000 ljudi protestovalo u Atini ispred zgrade parlamenta dok su se poslanici pripremali za glasanje o oštrim merama štednje. Parlament tesnom većinom usvojio mere kojima će budžet u naredne dve godine biti skresan za 13 i po milijardi evra.

Stotine demonstranata sukobilo se u Atini sa policijom, dok je više od 80.000 ljudi protestovalo ispred zgrade parlamenta, dok je u njemu trajala debata i izglasane nove mere štednje, kojima će budžet u naredne dve godine biti skresan za 13 i po milijardi evra.

Te mere su od ključnog su značaja kako bi Grčka i dalje dobijala pakete finansijske pomoći od međunarodnih zajmodavaca.

Usvajanje zakona je bilo i prvi veliki test za vladu Andonisa Samarasa, pet meseci nakon formiranja. Zakon se provukao se "kroz iglene uši", jer je protiv njega, osim opozicije, bila i mala stranka Demokratske levice, koalicioni partner Samarasovih konzervativaca i socijalista.

Dospela tranša međunarodne pomoći Grčkoj od 31,5 milijardi evra, od ukupnog zajma vrednog 240 milijardi, već kasni pet meseci.

Nasilni demonstranti ispred parlamenta bacali su kamenice i flaše sa benzinom na kordone policajaca opremljenih za razbijanje demonstracija, koji su odgovorili suzavcem u šok-bombama, a prvi put posle nekoliko godina u Grčkoj je upotrebljen i vodeni top.

Suzavac je mnoge demonstrante primorao da zatraže zaklon, a dim se uzdizao sa atinskog trga Sintagma.

U zgradi parlamenta, poslanici su ranije bili prinuđeni da prekinu raspravu, pošto su i zaposleni u parlamentu stupili u štrajk u znak protesta zbog smanjenja plata, koje je amandmanom predložio ministar finansija Janis Sturnaras, koji je samo nekoliko minuta kasnije povukao taj amandman.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво