SDS proglasio pobedu u RS

Srpska demokratska stranka saopštila da je pobednik lokalnih izbora u većini opština Republike Srpske. Predstavnik SNSD-a proglasio pobedu u trci za gradonačelnika Banjaluke. Preliminarni rezultati CIK-a potvrđuju stranačke podatke. SDA osvojio najviše načelničkih mesta u Federaciji.

8.10 (ponedeljak) - Prema nepotpunim preliminarnim rezultatima CIK-a, SDA je osvojio 34 načelnička mesta, SDS 27, SNSD 15, a HDZ BiH 14. SDP je osvojio 11 mesta, Demokratski narodni savez četiri, a Savez za bolju budućnost BiH dva načelnička mesta, prenosi Tanjug.

00.43 - Izborni štabovi stranaka obrađuju rezultate na veoma primeren način i ono što su izneli je manje-više tačno. Ažurniji su od ovoga što ima CIK, ali konačne ocene će biti poznate kada se prebroje svi glasovi, rekao je predsednik Centralne izborne komisije Branko Petrić. 

00.40 - "SDA vodi u većini opština u Federaciji BiH, pa i tamo gde nismo imali načelnike, u Varešu, Kaknju i Novom Gradu. Očekujemo dobar rezultat i u Bratuncu. Kandidat Ćamil Duraković vodi u trci za načelnika Srebrenice. Sve ovo je razlog za slavlje", rekao je potpredsednik SDA Sanjin Halimović. 

00.12 - Izlaznost na lokalnim izborima u BiH 56,36 odsto. U FBiH izlaznost je 54,79, u RS 59,18, a u Brčkom 51,57 odsto, saopštila Centralna izborna komisija. 

Srpska demokratska stranka (SDS) saopštila je večeras da je, sa koalicionim partnerima, ostvarila pobedu na lokalnim izborima u većini opština u Republici Srpskoj, izjavio je predsednik Izbornog štaba te partije Ognjen Tadić.

Kandidati SDS-a pobedili su na izborima u Bijeljini, Doboju, Gradiški, svim opštinama Istočnog Sarajeva, osim Istočnog Novog Sarajeva, Prnjavoru, a vode i u Višegradu, Šekovićima, Han Pijesku, kao i većini istočnohercegovačkih gradova, naveo je Tadić.

Predsednik te stranke Mladen Bosić rekao je da je SDS osvojio načelnička mesta u 36 opština, što je veliki uspeh s ozbirom na to da je stranka do sada imala načelnike u 17 od 62 opštine RS. Lider SDS-a naveo je i da će ta stranka biti u vlasti u 38 do 40 opština.

"SDS je napravio ogroman pomak u ove četiri godine. To je plod ne samo politike SDS-a u proteklom periodu, već i opšte klime u RS, odnosno ovakav rezultat je reakcija glasača u RS na aktuelnu situaciju i politiku koju vodi vlast u RS", istakao je Bosić.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) vodi na izborima za gradonačelnika Banjaluke, izjavio je izvršni sekretar te stranke Rajko Vasić, dodajući da je SNSD pobedila u više manjih zapadnokrajiških opština, Derventi, Modriči, Zvorniku, Mrkonjić Gradu, a da se u nekim opštinama vodi "mrtva trka" između kandidata SNSD-a i SDS-a.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je ta stranka zadržala svoju političku moć, što će pokazati rezultati izbora za opštinske parlamente. On je rekao da je SNSD izgubio načelnička mesta u nekim opštinama, ali da je veoma važno što je ova stranka pobedila u Banjaluci.

Situacija u Srebrenici je "još neizvesna", rekao je Dodik osporavajući tvrdnju nezavisnog kandidata Ćamila Durakovića da je pobedio kandidata njegove partija Vesnu Kočević. On je čestitao rivalskim partijama na izbornim rezultatima, ističući kako SNSD "nema razloga da izbore i neke gubitke doživi posebno tragično".

Kandidat Demokratske partije (DP) i Partije demokratskog progresa (PDP) za gradonačelnika Banjaluke Dragan Čavić izjavio je da kandidat SNSD-a za gradonačelnika Slobodan Gavranović ima oko stotinu glasova prednosti u odnosu na njega.

Navodeći da treće mesto zauzima kandidat SDS-a Nenad Stevandić, Čavić je ocenio da bi opozicija sasvim sigurno odnela pobedu u Banjaluci da je uspela da se dogovori o jednom zajedničkom kandidatu.

Nezavisni kandidat Ćamil Duraković saopštio je da je na izborima za načelnika Srebrenice pobedio kandidatkinju SNSD-a Vesnu Kočević.

"Ovo nije Ćamilova pobeda, ovo je pobeda Bosne i Hercegovine, svih njenih građana, građana Srebrenice kao opštine u BiH, a nikako u nekom 'dodikistanu'", rekao je Duraković navodeći da je dobio nekoliko stotina glasova više od Kočevićeve. Durakovića su podržale sve bošnjačke političke partije, dok je Kočevićeva imala podršku svih srpskih političkih partija.

Stranka demokratske akcije (SDA) vodi u većini, odnosno u više od 40 opština, u Federaciji BiH, saopštila je ta partija na svom sajtu. U SDA tvrde da "vode tamo gde još nikada nisu imali načelnike".

Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ) saopštila je da je ostala i dalje najjača politička opcija bosanskohercegovačkih Hrvata.

Posmatrači različitih nevladinih organizacija saopštili su da je, na današnjim lokalnim izborima uočen niz nepravilnosti tokom glasanja u više opština.

 

broj komentara 8 pošalji komentar
(ponedeljak, 08. okt 2012, 12:25)
anonymous [neregistrovani]

Konacno tacno

Za gospodina koji je cestitao Vesni Kocevic za nacelnika informacija da je novi nacelnik opstine Camil Durakovic,tako da se za novog nacelnika moraju sacekati neka druga vremena....

(ponedeljak, 08. okt 2012, 10:32)
anonymous [neregistrovani]

SNSD i SDS

Gledajući rezultate SNSD je i dalje ostao najjača stranka, jer imaju ubedljivo najveći broj odbornika.

SDS ima veći broj načelnika, ali uz pomoć koalicija za još 5-10 stranaka.

SNSD ima većinu odbornika u opštinama gde je za načelnika pobedio kandidat SDS. Malo čudno, ali to je bosanski lanac.

Uglavnom, smatram da neće moći skinuti Dodika ni na sledećim predsedničkim izborima za 2 godine, možda samo bude promene u skupštinskim klupama.

(ponedeljak, 08. okt 2012, 03:59)
anonymous [neregistrovani]

Poslovi

Najvaznije je otvaranje novih radnih mesta. Sve ostalo je politikanstvo ili u prevodu skupo foliranje.

(ponedeljak, 08. okt 2012, 01:42)
anonymous [neregistrovani]

I ja zadovoljan

SNSD najvjerovatnije apsolutna vlast u Banjaluci u naredne 4 god., ja zadovljan. Živio Slobo Gavranović naš novi gradonačelnik i neka Banjaluka nastavi u istom pravcu.

(ponedeljak, 08. okt 2012, 01:00)
Наша Сребреница [neregistrovani]

Победа

Честитам на победи у Сребеници и убедљивој победи на Скеланима. За нашу Републику Српску.

(ponedeljak, 08. okt 2012, 00:08)
anonymous [neregistrovani]

Srebrenica

Čestitka gospođi Vesni Kočević na pobedi u Srebrenici.

(nedelja, 07. okt 2012, 23:45)
anonymous [neregistrovani]

Cestitka Durakovicu

Sve cestitke gospodinu Camilu Durakovicu na pobjedi za nacelnika opstine Srebrenica....

(nedelja, 07. okt 2012, 23:18)
anonymous [neregistrovani]

zadovoljan

Ja zadovoljan izborima u svojoj opštini. Na vlasti ostao SNSD.