Читај ми!

Pupovac: Zagreb bez sluha za žrtve

Hrvatska vlast više pažnje posvećuje pobedama i nema dovoljno sluha za žrtve, poručio Milorad Pupovac na dečjem groblju u Sisku gde su sahranjene žrtve ustaškog koncentracionog logora.

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac rekao je da hrvatska vlast, baš kao i jugoslovenska pre nje, pažnju posvećuje pobedama i da nema dovoljno sluha za žrtve.

"Tako se danas, 17 godina nakon rata, u Hrvatskoj prvi put održava komemoracija na dečjem groblju u Sisku, u čast više od dve hiljade dece umrle ili pogubljene u sisačkom dečjem koncentracionom logoru", rekao je Pupovac na komemoraciji u Sisku, kod spomen obeležja deci žrtvama ustaškog koncentracionog logora u Sisku tokom 1942. i 1943. godine.

"Još uvek smo gluvi i slepi na ova stradanja, još uvek ima onih koji negiraju, kojima nije po volji da se ovde sastajemo i odajemo počast deci čiji je život prekinut na samom početku", naveo je Pupovac, piše Jutarnji list.

Kroz logor je prošlo oko sedam hiljada dece, uglavnom s Kozare, Banije i Korduna, istakao je Milan Krstinić, predsednik Veća srpske nacionalne manjine grada Siska.

"Tačan broj umrle i ubijene dece se ne zna, ali ih je više od dve hiljade, a podaci se kreću od 1.300 do preko 3.000 ubijene dece. Više od dve hiljade dece iz logora, rizikujući svoje živote, spasile su porodice Hrvata uglavnom iz Siska i okoline i aktivisti Crvenog krsta", naveo je Krstinić.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се