Raskrinkavanje grčkih utaja

Vladi u Bernu podneta peticija da dozvoli raskrinkavanje tajnih računa Grka u švajcarskim bankama. Ta sredstva, van domašaja poreznika, čak dva i po puta veća od bruto domaćeg proizvoda Grčke.

Švajcarska bi mogla da pomogne krizom pogođenoj Grčkoj tako što bi joj poslala imena utajivača poreza, navodi se u peticiji upućenoj vladi u Bernu.

U peticiji, koju je pokrenuo aktivista "Ženevske trgovinske unije" Paolo Điraldi, tvrdi se da su Grci utajili oko 550 milijardi evra, što je svota 2,5 puta veća od bruto domaćeg proizvoda njihove domovine, a "deo tog novca leži u švajcarskim bankama", prenela je francuska novinska agencija AFP.

U peticiji se napominje da je Švajcarska nedavno poslala hiljade imena američkih klijenata švajcarske banke UBS poreskim vlastima u Vašingtonu, u okviru istrage u Sjedinjenim Američkim Državama o utaji poreza.

U peticiji se primećuje kako su zbog novca koji leži u švajcarskim bankama "ljudi u Grčkoj još gladniji".

Švajcarska i Grčka već vode pregovore o saradnji na polju raskrinkavanja utaje poreza.

U okviru dogovora, Grci sa neprijavljenim sredstvima u Švajcarskoj ostali bi anonimni, ali bi njihova sredstva oporezivao Bern, koji bi zatim te prihode prosleđivao Atini.

Grčka je, međutim, odustala od tog plana nakon što je došla u posed Ce-De-a sa imenima svojih državljana sa neprijavljenim sredstvima na računima švajcarskih banaka, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija u Atini.

Atina nije objavila procenu vrednosti datih sredstava, ali se u medijima u toj zemlji brojke kreću od dve do 200 milijardi evra.

Asocijacija švajcarskih bankara je, pre najnovije peticije, odbacila poziv Grčke da objavi detalje o računima Grka u Švajcarskoj.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара