Читај ми!

Grčkoj potreban duži rok

Premijer Grčke Antonis Samaras kaže da je potrebno da međunarodni kreditori Grčkoj produže rok za ispunjenje fiskalnih obećanja za dve godine. Grčkoj novac potreban da bi se rekapitalizovale banke i platilo više od šest milijardi dolara koje država duguje privatnom sektoru.

Grčkoj je potrebno da joj međunarodni kreditori za dve godine produže ispunjenje fiskalnih obećanja, kao i podsticaj Evropske centralne banke (ECB), izjavio je grčki premijer Antonis Samaras.

Premijer Samaras je u intervjuu Vašington postu koji je objavljen u Grčkoj, rekao da je ta zemlja pogođena recesijom odlučna da usvoji novi paket mera štednje vredan 11,7 milijardi evra (15 milijardi dolara) kako bi izbegla napuštanje evrozone, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Samaras je, međutim, izjavio da bi program mogao da bude primenjen za četiri godine, što bi bilo bolje, umesto trenutno dogovorenog roka od dve godine.

"Govorimo o produženju do 2016. godine", rekao je Samaras.

Predstavnici zemalja-članica evrozone i rukovodioci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji su se juče sastali u Nikoziji su, takođe, konstatovali da je Grčkoj potrebno više vremena za ostvarenje dogovorenih ciljeva.

Dok se odluke Evropske unije u vezi sa Grčkom očekuju na samitu koji će biti održan od 18. do 19. oktobra, ministar finansija Janis Sturnaras je rekao u Nikoziji da zvaničnici imaju 10 dana da ratifikuju paket mera za smanjenje troškova o kome se raspravlja od juna.

Grčka mora da se složi sa tzv. "trojkom" kreditora - EU, MMF i ECB kako bi dobila sledeću tranšu od 31 milijardu evra iz paketa pomoći.

Samaras je istakao u pomenutom intervjuu kako je novac potreban da bi se rekapitalizovale grčke banke i platilo više od šest milijardi dolara koje država duguje privatnom sektoru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво