Читај ми!

Za sve pare, hrvatski S-300

Uz nove dokaze, firma koja je Hrvatskoj u vreme rata i međunarodnih sankcija isporučivala oružje, traži isplatu 200 miliona dolara za ruski raketni sistem S-300. Dug sa kamatama narastao na vrtoglavih milijardu i 600 miliona evra.

Neverovatan obrt u sporu Hrvatske i firme koja je tu državu snabdevala oružjem u vreme rata i međunarodnih sankcija – sudu je dostavljen dokument sa potpisom Gojka Šuška, tadašnjeg ministra odbrane, u kojem se priznaje dugovanje 200 miliona dolara za isporuku ruskog raketnog sistema S-300.

Reč je o dokumentu koji bi, ako se dokaže njegova autentičnost, u sudskom postupku mogao doneti prednost trgovcima oružja iz firme "Vinsli fajnens limitid" sa Devičanskih ostrva i trgovcu oružja iz Sesveta Zvonku Zubaku, koji je dostavio sudu dokument sa Šuškovim potpisom, piše Jutarnji dnevnik.

Zvonko Zubak je tužio Hrvatsku još 2002. godine, zajedno sa firmom s Devičanskih ostrva, čiji je osnivač češki trgovac oružjem Petr Pernička, tražeći isplatu duga za isporučeni ruski raketni sistem.

Kako piše Jutarnji dnevnik, posle desetogodišnje parnice sasvim je jasno da iza celog procesa stoji Pernička, jer je poznato da je upravo on tokom rata za velike pare snabdevao Hrvatsku naoružanjem, bez obzira na to što je na snazi bio embargo UN.

List navodi da je Pernička pred hrvatskim sudom već svedočio 2006. godine i da je tada izjavio da je njegova firma angažovala Zubaka da bi svojim vezama omogućio naplatu duga.

"Ministarstvo obrane (MORH) ima pravno valjani ugovor sa firmom "Vinsli fajnens limitid" za isporuku sistema S-300, koji je popisao ministar obrane 19. jula 1994. godine. Potvrđujemo da MORH ima vanredni dug od 200 miliona američkih dolara, koji će biti podmiren ne kasnije od 31.5.1999. godine", sadržaj je beleške koju je Zubak u ime Petra Perničke, dostavio sudu u Zagrebu.

Beleška je načinjena na memorandumu firme sa Devičanskih ostrva i na njoj je, uz funkciju ministra odbrane, potpis Gojka Šuška i naznaka da je sačinjena u Zagrebu 24. aprila 1996. godine.

Ugovor na koji se poziva u dokumentu je takozvani ugovor o budućem ugovoru koji je Pernička takođe doneo u Hrvatsku 2000. i kojim se MORH obavezao da od njegove firme kupi S-300 za 200 miliona dolara. A i na tom dokumentu je potpis Gojka Šuška.

"Nakon isporuke dogovorene količine sistema S-300, mi smo pokušali da urgiramo kod Šuška za plaćanje, a on nam je odgovorio kako je MORH dužan i da se plaćanje ne može izvršiti u dogovorenom roku. Mi smo bili pod pritiskom ruskih dobavljača i ja sam tražio od ministra da mi potpiše dokument kojim garantuje plaćanje. Tako je nastala ova isprava koju sam posle nekoliko razgovora doneo u MORH u dva primerka i koje je oba potpisom i pečatom overio Šušak", rekao je Pernička.

Jedan primerak tog dokumenta ostao je u MORH-u, a drugi sam predao našim ruskim partnerima, rekao je Pernička, tvrdeći da potpisivanju dokumenata nije prisustvovao niko osim njega i ministra.

Dug od 200 miliona dolara Ministarstva odbrane prema češkom trgovcu oružjem u međuvremenu je, sa zateznim kamatama, narastao na vrtoglavih 12 milijardi kuna, odnosno milijardu i 600 miliona evra, konstatuje list.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво