Za sve pare, hrvatski S-300

Uz nove dokaze, firma koja je Hrvatskoj u vreme rata i međunarodnih sankcija isporučivala oružje, traži isplatu 200 miliona dolara za ruski raketni sistem S-300. Dug sa kamatama narastao na vrtoglavih milijardu i 600 miliona evra.

Neverovatan obrt u sporu Hrvatske i firme koja je tu državu snabdevala oružjem u vreme rata i međunarodnih sankcija – sudu je dostavljen dokument sa potpisom Gojka Šuška, tadašnjeg ministra odbrane, u kojem se priznaje dugovanje 200 miliona dolara za isporuku ruskog raketnog sistema S-300.

Reč je o dokumentu koji bi, ako se dokaže njegova autentičnost, u sudskom postupku mogao doneti prednost trgovcima oružja iz firme "Vinsli fajnens limitid" sa Devičanskih ostrva i trgovcu oružja iz Sesveta Zvonku Zubaku, koji je dostavio sudu dokument sa Šuškovim potpisom, piše Jutarnji dnevnik.

Zvonko Zubak je tužio Hrvatsku još 2002. godine, zajedno sa firmom s Devičanskih ostrva, čiji je osnivač češki trgovac oružjem Petr Pernička, tražeći isplatu duga za isporučeni ruski raketni sistem.

Kako piše Jutarnji dnevnik, posle desetogodišnje parnice sasvim je jasno da iza celog procesa stoji Pernička, jer je poznato da je upravo on tokom rata za velike pare snabdevao Hrvatsku naoružanjem, bez obzira na to što je na snazi bio embargo UN.

List navodi da je Pernička pred hrvatskim sudom već svedočio 2006. godine i da je tada izjavio da je njegova firma angažovala Zubaka da bi svojim vezama omogućio naplatu duga.

"Ministarstvo obrane (MORH) ima pravno valjani ugovor sa firmom "Vinsli fajnens limitid" za isporuku sistema S-300, koji je popisao ministar obrane 19. jula 1994. godine. Potvrđujemo da MORH ima vanredni dug od 200 miliona američkih dolara, koji će biti podmiren ne kasnije od 31.5.1999. godine", sadržaj je beleške koju je Zubak u ime Petra Perničke, dostavio sudu u Zagrebu.

Beleška je načinjena na memorandumu firme sa Devičanskih ostrva i na njoj je, uz funkciju ministra odbrane, potpis Gojka Šuška i naznaka da je sačinjena u Zagrebu 24. aprila 1996. godine.

Ugovor na koji se poziva u dokumentu je takozvani ugovor o budućem ugovoru koji je Pernička takođe doneo u Hrvatsku 2000. i kojim se MORH obavezao da od njegove firme kupi S-300 za 200 miliona dolara. A i na tom dokumentu je potpis Gojka Šuška.

"Nakon isporuke dogovorene količine sistema S-300, mi smo pokušali da urgiramo kod Šuška za plaćanje, a on nam je odgovorio kako je MORH dužan i da se plaćanje ne može izvršiti u dogovorenom roku. Mi smo bili pod pritiskom ruskih dobavljača i ja sam tražio od ministra da mi potpiše dokument kojim garantuje plaćanje. Tako je nastala ova isprava koju sam posle nekoliko razgovora doneo u MORH u dva primerka i koje je oba potpisom i pečatom overio Šušak", rekao je Pernička.

Jedan primerak tog dokumenta ostao je u MORH-u, a drugi sam predao našim ruskim partnerima, rekao je Pernička, tvrdeći da potpisivanju dokumenata nije prisustvovao niko osim njega i ministra.

Dug od 200 miliona dolara Ministarstva odbrane prema češkom trgovcu oružjem u međuvremenu je, sa zateznim kamatama, narastao na vrtoglavih 12 milijardi kuna, odnosno milijardu i 600 miliona evra, konstatuje list.

broj komentara 43 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. avg 2012, 10:10) - anonymous [neregistrovani]

RE:Сада су Руси на потезу

Kako mislis da bi trebali da ga tuze kad su upoznati sa tim :) "Један примерак тог документа остао је у МОРХ-у, а други сам предао нашим руским партнерима, рекао је Перничка"

(nedelja, 19. avg 2012, 13:47) - Патриот [neregistrovani]

Сада су Руси на потезу

Сада би Руси требали да туже тог Перничку што је продао њихово оружје "испод жита" па да траже дуплу цену и одштету за нарушавање угледа Руске Федерације.

(subota, 18. avg 2012, 17:50) - letterznstuff(at)gmail.com [neregistrovani]

Priznavanje dubine

Čudno mi je da u jednom službenom dokumentu britanske kompanije predmet glasi "Priznavanje dubine" (Recognition of depth)umjesto "Priznavanje duga" (Recognition of debt), štaviše, isto se ponavlja nekoliko puta dalje u tekstu: "outsanding depth, this depth will be paid...". Prilično banalne greške u dokumentu kojim se traži 200 miliona.

(subota, 18. avg 2012, 16:22) - anonymous [neregistrovani]

@ići ka boljima

USA itekako izdaje svoje saveznike. IRAN joj je bio veliki saveznik, posle njih IRAK je bio glavni americki saveznik na Bliskom Istoku, cak je i Libija bila saveznik poslednjih godina. Avganistan im je bio veliki saveznik tokom rata sa Rusima. Dakle, Amerika ne samo da izdaje svoje saveznike, vec ih i okupira, bombarduje  i uzme sva prirodna bogatstva. A cak i Gruzija kao veliki USA saveznik zna kako Amerika stiti svoje saveznike, zbog tog saveza sa USA Gruzija danas ima dve otcepljene teritorije.

(subota, 18. avg 2012, 15:33) - anonymous [neregistrovani]

?

Prodati nekome oruzje , a za vreme zabrane
( sankcije ) znaci samo jedno ;nezkonit i
kaznjiv cin.
Ceski trgovac,koji je isporucio hrvatima oruzje
moze samo , odgovarati za nepostovanje odluke UN-a a svoje dokaze moze ,s kojima potrazuje novac od RH. moze samo
okaciti macku o rep.

(subota, 18. avg 2012, 13:16) - anonymous [neregistrovani]

Trgovina

U stvari taj ceski trgovac je zeznuo Hrvate prodavsi im sistem koji nije u funkciji. Ali zasto Hravati dadose 200 miliona za tako nesto? Mozda su se nadali da ce ga kompletirati kasnije ali, mrka kapa.

(subota, 18. avg 2012, 06:33) - Vladimir [neregistrovani]

nije sve u parama

Secam se neke emisije Miroslava Lazanjskog od pre par godina gde on odgovorno tvrdi da je taj Ceski diler oruzjem zaista prodao S-300 Hrvatima i da su to nase obavestajne sluzbe vrlo dobro znale medjutim to je rashodovana baterija Vojske SSSR-a koja je bila stacionirana u Cehoslovackoj i nijedan taj sistem nema dalekometni radar za rano otkrivanje i digitalni sistem nisanjenja. Legendarni S-300 sistem PVO je u svom punom sjaju prodat samo Kini i Indiji.

(petak, 17. avg 2012, 23:47) - anonymous [neregistrovani]

kupljeno

je,da bi posle prodali amerikancima, jer je cilj bio da dodju neprimetno do ruske tehnologije, koja je vrh u svetu po pitanju PVO.A oni koji tvrde da su ameri bolji saveznici, nemaju pojma, zivim u nemackoj i ovde se jos bolje primecuje sta znaci drzati se amerike.I nemci su poceli da se oslanjaju nezvanicno rusiji, al u srbiji ima neki koji su u nekim fantazijama kad je u pitanju amerika.

(petak, 17. avg 2012, 23:04) - anonymous [neregistrovani]

ракетни систем

Ајде још једном. УСА и те како издаје своје савезнике, чак иако то нису заслужили. А даље, по стоти пут, нису Руси продали С 300 Хрватима већ су то урадили Чеси. Прочитајте текст вести па онда коментаришите.

(petak, 17. avg 2012, 22:44) - Miki [neregistrovani]

Zakljucak

Znaci, Rusi nama odbili da prodaju, a Hrvatima prodali ali nije mogao da se koristi. Ha, ha ...