Hrvatska odgovorna za zločin u Varivodama

Vrhovni sud Hrvatske presudio - Republika Hrvatska odgovorna za smrt devet srpskih staraca, likvidiranih na kućnom pragu u selu Varivode, dva meseca posle akcije „Oluja". Počinioci još nisu otkriveni.

Nad civilima u Varivodama dva meseca posle akcije "Oluja" izvršen je teroristički čin iz političkih pobuda, sa ciljem izazivanja straha, užasa i osećaja lične nesigurnosti građana, presudile su sudije Vrhovnog suda Hrvatske, piše riječki Novi list.

Republika Hrvatska odgovorna je za ubistvo devetoro starijih osoba srpske nacionalnosti koji su u selu Varivode 28. septembra 1995. godine likvidirani iz vatrenog oružja na kućnim pragovima, odluka je Suda.

Rešenje kojim se priznaju žrtve i nedvosmisleno utvrđuje motiv zločina Vrhovni sud je doneo odlučujući po žalbi Jovana Berića na odluke nižih sudova u Kninu i Šibeniku koji su odbacili njegovu tužbu protiv Hrvatske, za naknadu štete zbog ubistva njegovih roditelja.

"U postupku je utvrđeno da su 28. septembra 1995. godine u selu Varivode smrtno stradali roditelji tužitelja Radivoje i Marija Berić, na način da su ubijeni iz vatrenog oružja u dvorištu svoje kuće.

U postupku je utvrđeno da je istog dana u istom selu ubijeno devet osoba, sve starije osobe srpske nacionalnosti, da su ubistva izvršena u dvorištima ili kućama ubijenih, a u vremenskom razdoblju pošto je završena akcija "Oluja", na području bivšeg UN sektora Jug.

Stoga se u uskladu s iznesenim nedvosmisleno ukazuje, a ocenjujući širi kontekst prilika i događanja u kojima je štetna radnja počinjena, da je ubistvo roditelja tužitelja u konkretnoj situaciji izazvalo kod građana osjećaj straha, užasa i lične nesigurnosti, pa su zato tim činom ostvarena obeležja terorističkog akta", navodi se u rešenju Vrhovnog suda, koje je potpisao predsednik sudskog veća dr. Ivan Kaladić, citira Novi list.

U ovom slučaju, bila je to poruka preostalom srpskom življu da napusti domove ako ne žele da dožive istu sudbinu, a onima koji su izbegli da se ne vraćaju u Hrvatsku, konstatuje Novi list.

Počinioci jednog od najvećih zločina počinjenih u Hrvatskoj u ratu i posle rata nisu otkriveni ni posle 17 godina, a čekajući pravdu i pravičnu odštetu porodice žrtava sada su prvi puta, i to od najvišeg pravosudnog tela Republike Hrvatske, dobile presudu u svoju korist, konstatuje list.

Za štetu koja nastane usled terorističkog akta, nastavlja se, shodno Zakonu o odgovornosti za štetu nastalu usled terorističkih akata, odgovara Republika Hrvatska.

„Iz tog razloga u ovom predmetu postoji odgovornost Republike Hrvatske za štetu koju su pretrpeli tužitelji", stoji u rešenju Vrhovnog suda koji je ukinuo presude Opštinskog suda u Kninu i Županijskog suda u Šibeniku i naložio novo suđenje za naknadu štete.

U sudskom rešenju Vrhovnog suda, porodicama žrtava se daje pravo na nadknadu štete od Republike Hrvatske, bez obzira što počinioci zločina nisu utvrđeni, kazneno gonjeni i proglašeni krivi, piše na kraju Novi list, naglašavajući da su niži sudovi, odbijajući tužbu, naložili tužiocu Beriću da plati 54.000 kuna (oko 7.500 evra) za sudske troškove.

U Varivodama pripadnici Hrvatske vojske ubili su Jovana Berića, Marka Berića, Milku Berić, Radivoja Berića, Mariju Berić, Dušana Dukića, Jovu Berića, Špiru Berića i Mirka Pokrajca. Svi su imali između 60 i 85 godina.

Njihova tela bačena su u masovnu grobnicu u Kninu, a nikada nije obavljena obdukcija, nisu su prikupljeni svi dokazi, niti je urađeno kvalitetno balističko veštačenje.

Za taj zločin dva puta se sudilo pripadnicima hrvatske vojske Ivanu Jakovljeviću, Peri Perkoviću, Nedjeljku Mijiću, Zlatku Ladoviću, Ivici Petriću i Nikoli Raiću, ali su svi osloboeni zbog nedostatka dokaza.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво