Postavljena pa uklonjena ploča ustaškom zapovedniku

Mermerna ploča s tekstom "Hrvatski vitez Jure Francetić, slava mu" odmah je uklonjena nakon što su je nepoznate osobe postavile u Slunju, na mestu gde je stajao spomenik tom ustaškom zapovedniku iz Drugog svetskog rata, saopštila je karlovačka policija.

Poslednje postavljanje ploče treći je pokušaj da se trajno obeleži mesto pogibije ustaškog zločinca Francetića.

Na Trgu Zrinskih i Frankopana u Slunju ploču su, posle dojave policiji, uklonili radnici komunalnog preduzeća.

Policija utvrđuje ko je postavio ploču, odnosno ko stoji iza potpisa na ploči "HD Čikago".

Ploča je postavljena na istom mestu gde je od 2000. do 2004. godine stajao spomenik  zapovedniku zloglasne ustaške "Crne legije" iz Drugog svjetskog rata.

Nekoliko hrvatskih antifašističkih udruženja, kao i organizacija za razvoj ljudskih prava, nenasilja i demokrtije zbog postavljanja tog spomenika odžalo je više protesta.

Odlukom vlade Iva Sanadera spomenik je uklonjen u avgustu 2004. godine uz obrazloženje da je spomenik ustaškom zapovedniku u suprotnosti s Ustavom i da šteti ugledu Republike Hrvatske.

Spomenik su u junu 2000. godine, uz podršku jednog hrvatskog iseljenika, podigli članovi udruženja "Hrvatski domobran" iz Slunja, Rakovice i Cetingrada na Trgu Zrinskih i Frankopana, gde su ga 1942. godine partizani, nakon prisilnog sletanja avionom, uhapsili i ubili.

Nakon što je u avgustu 2004. godine spomenik uklonjen, nepoznate osobe su tri meseca kasnije na istom mestu postavile metalnu ploču.

Ploča je brzo uklonjena, a od 2004. godine i druge slične spomen-ploče su se pojavljivale u ostalim delovima Hrvatske, ali su ih vlasti, takođe, brzo uklanjale.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара