Slovenačka paralela Kosova i Gruzije

Predsednik Demohiršćanske stranke Slovenije Andrej Magajna optužio je Ministarstvo spoljnih poslova da ne želi da uvidi paralelu između priznanja Kosova i događanja u Južnoj Osetiji i Ahbaziji.

"Demohrišćani su već kod nepriznavanja norme o teritorijalnom integritetu Srbije upozoravali na pokretanje lavine u drugim delovima sveta, i na žalost, imali smo pravo", rekao je Magajna za internet izdanje dnevnika za privredu i finansije.

Magajna smatra da nije bilo teško predvideti da će na desetine naroda, koji decenijama čekaju na autonomiju i suverenost, iskoristiti pravnu praksu u pogledu Kosova, "a to se upravo danas
dešava na Kavkazu".

"Poslednja objašnjenja Ministarstva za inostrane poslove sa Dimitrijem Rupelom na čelu i predsednika spoljnopolitičkog odbora parlamenta i člana vodeće Slovenske demokratske stranke, Jožefa Jerovšeka govore da "vođe slovenačke diplomatije ne žele da prepoznaju paralelu između događaja u Južnoj Osetiji i Ahbaziji i prethodnih događaja na Kosovu, a paralela je više nego očita", ocenio je Mgajna.

Naglasio je da je "posebno žalosno" što je nova politika realizovana upravo u mandatu predsedavanja Slovenije Evropskoj uniji, kada je došlo do "prvog gaženja višedecemijskog principa o teritorijalnom integritetu suverenih država, koji je nakon drugog svetskog rata šitio međunarodnu zajednicu od većih ratnih sukoba".

"Za lavinu separatističkih akata i posledice koje će uslediti, neposredno su ili posredno krive države, koje su priznale raspadanje pravnog poretka", zaključio je Magajna.

Demohrišćanska stranka formirana je nedavno, posle izdvajanja dela članstva iz koalicione partije Nova Slovenija, ministra finansija Andreja Bajuka, i ušla je u predizbornu koaliciju sa Strankom socijalnih demokrata, Boruta Pahora.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво