Читај ми!

"Split prajd" bez incidenata

Uz izuzetno jake mere obezbeđenja u Splitu je održana druga gej parada. Skup je protekao bez većih incidenata. Među učesnicima Parade ponosa bili su hrvatski ministri unutrašnjih i spoljnih poslova- Ranko Ostojić, Vesna Pusić i još nekoliko ministara.

Uz prisustvo jakih snaga policije u Splitu održana Parada ponosa. Uže područje grada bilo pod pod jakim policijskim obezbeđenjem, kao i ruta kojom se povorka kretala, javljaju lokalni mediji.

Povorka je oko 15 sati krenula s područja Đardina, parka u centru grada, preko ulica kralja Tomislava, Marmontovom, a završila se na rivi.

Povorku splitske Parade ponosa predvodile su žene koje su nosile transparent "Jednaki/e pred zakonom". Ispred kolone bilo je desetak interventnih policajaca i kombi.

Aktivisti su do rive stigli uz glasno bubnjanje, zvižduke i vuvuzele. Policija ih je potom ogradila i nije im dozvoljava pristup na oko 50 metara, javlja portal 24sata.hr. Na glavnim delovima rute bile su postavljene metalne ograde, a u jednoj ulici i vodeni top. Uže središte grada nadletao je helikopter. 

Učesnici parade nosisli su zastave duginih boja, a među transparentima bili su i oni na kojima je pisalo "Gej je ok", "Ljubav bez granica", "I mi plaćamo porez", "Jednaki pred zakonom", "Stop mržnji" i "Moj partner je moja porodica".

Među okupljenima su bili i brojni intelektualci iz Splita koji su došli da podrže skup. U povorci su bili i ministri unutrašnjih poslova Ranko Ostojić, spoljnih poslova Vesna Pusić, veterana Predrag Matić Fred, uprave Arsen Bauk i građevine Ivan Vrdoljak.

Osim njih, podršku povorci polnih manjina dali su i književnik i filozof Predrag Matvejević, režiser Rajko Grlić i aktivista i novinar Drago Pilsel koje je ranijih godina bio i na povorkama u Zagrebu.

Paradu je obezbeđivalo oko 900 hrvatskih policajaca, među njima i pripadnici interventne policije, a sve vreme skup se snimao.  Policija nije dozvolila održavanje kontramitinga, ali su iz Štaba za odbranu rive, koji se protive paradi, najavili da će šetati rivom u vreme skupa.

Policija je privela 40 osoba, uglavnom zbog slučajeva kršenja javnog reda i mira, nevezanih direktno za sam skup.

Iz policije su najavili da će posle subotnjeg skupa na konferenciji za novinare obavestiti javnost o tome kako je protekao skup i koliko je ukupno potrošeno na njegovo obezbeđenje.

Poređenja radi prošle godine, kada su huligani učenike povorke napali kamenjem i flašama, gej paradu je obezbeđivalo 688 policajaca, a potrošeno je 752.000 kuna (99.715 evra).

Iako su vlasti u Splitu zabranile održavanje završnog skupa na rivi i tako izašle u susret protivnicima održavanja parade, ministar policije poručio je da će glavni deo parade, kao što je i planirano, biti održan na obali.

Inače, u Rijeci je danas prošetala povorka podrške Riječana gej paradi u Splitu, u kojoj je po proceni policije učestvovalo do 300 ljudi, prošetala je danas centrom Rijeke.

Tokom održavanja šetnje podrške "Split prajdu", koji se održava u tom hrvatskom gradu, nije bilo nikakvih incidenata.

Prošlogodišnju, prvu gej paradu u Splitu obeležilo je nasilje nad učesnicima povorke kojih je bilo oko 200. Osim verbalnih uvreda, oni su napadnuti i kamenjem i flašama.

Na rivi se tada okupilo više od 8.000 protivnika parade. Tokom napada na splitskoj rivi povređeno je više osoba, a privedeno je oko 140 huligana.

Prva gej parada u Hrvatskoj održana je u Zagrebu pre 10 godina.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво