Optužnica protiv hrvatskih vojnih policajaca

Protiv šestorice hrvatskih vojnih policajaca županijsko tužilaštvo u Požegi podiglo je optužnicu zbog ratnog zločina nad srpskim civilima s područja Pakraca.

Kako je saopštilo hrvatsko tužilaštvo, optužnica je podignuta protiv Damira Kufnera i Damira Šimića, po komandnoj odgovornosti, i Pavla Vancaša, Tomislava Poleta, Željka Tutića i Ante Ivezića, kao neposrednih izvršilaca tog zločina.

Oni su optuženi da su u novembru i decembru 1991. i do februara 1992, u ribarskoj kolibi u mestu Ribnjaci, odnosno Marino Selo, počinili ratni zločin nad srpskim civilima.

Kufnera, osnivača i faktičkog komandira voda vojne policije pri 76. samostalnom bataljonu Zbora narodne garde, i Šimića, komandira voda, optužnica tereti za kršenje međunarodne konvencije.

Kufner je naredio pretrage kuća srpskih civila, tražeći skriveno oružje, kao i hapšenja tih civila od kojih je nekoliko njih dovođeno u improvizovani zatvor, ne upoznavši prethodno pripadnike voda s međunarodnih konvencijama i dozvolivši mučenje civila, od čega ih je 17 umrlo, dok je petoro preživelo ta mučenja.

Šimić je optužen da je propustio da preduzme mere kako bi se sprečila mučenja i maltretiranja i na taj način pristao na ubijanje uhapšenih civila.

Ostala četvorica optuženih su da su kao pripadnici voda Vojne policije više puta mučili, psihički i fizički maltretirali neke od pohapšenih civila, kažnjavajući ih fizički do smrti.

Svi optuženi već su neko vreme u pritvoru, a tužilaštvo je zatražilo da zbog posebno teških okolnosti krivičnih dela za koja u optuženi, i dalje ostanu u pritvoru.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи