Читај ми!

Napeto posle ubistava u Skoplju

Petorica Makedonaca ubijena u blizini Skoplja. Policija poslala specijalce kako bi sprečila međunacionalne sukobe. Kamenovano nekoliko albanskih kuća, zapaljeni automobili. Makedonija u šoku. Počinioci i motivi nepoznati. Ispitano 50 osoba. Blokade puteva i posle ponoći.

Tela petorice Makedonaca pronađena su u noći između četvrtka i petka kod Železarskih jezera, u blizini obilaznice oko Skoplja, što je međunacionalne tenzije u ovoj državi podiglo na nivo koji nije viđen od 2001. godine, kada se Makedonija za dlaku izmakla iz ponora građanskog rata. 

Lokalni pecaroši su tela pronašli u četvrtak oko 20.45, odnosno dva i po sata pošto su stanovnici kuća, koje se nalaze u blizini, čuli pucnje. Četiri leša su bila poređani jedan do drugog, pa se sumnja da je reč o likvidaciji, što je izazvalo uznemirenje među lokalnim Makedoncima i Albancima. 

Ubijeni su Filip Slavkovski, Aleksandar Naćevski, Cvetančo Acevski i Kiro Tričkovski. Peti ubijeni je Borče Stefkovski. čije je telo pronađeno stotinak metara da mesta na kojem su ubijena četvorica mladića.

Policija, koja je formirala poseban štab za istragu o ovom slučaju, je saopštila da na mestu zločina nije pronađeno nikakvo oružje, ali je prikupljen veliki broj čaura. Do sada, na informativni razgovor pozvano je pedesetak osoba, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska.

Tela ubijenih su na obdukciji. Za sada nema nikakvih indicija o mogućim motivima tog zločina, ali policija apeluje na građane da ostanu mirni kako se ne bi podizale međunacionalne tenzije.

Stanovnici sela Radišane, odakle su četvorica od petorice ubijenih, veruju da su počinioci ubistva Albanci, iako nema apsolutno nikakvih indicija da su njihove pretpostavke tačne.

Njih nekoliko stotina, kao i stanovnici okolnih makedonskih sela blokirali su put oko albanskog sela Ljuboten.

Makedonska policija, strahujući od izbijanja međunacionalnih incidenata, uputila je pojačanja u to selo, a specijalci su uspeli da spreče grupu mladih Makedonaca da upadnu u susedno selu Ljuboten.

Tom prilikom uhapšeno je najmanje pet Makedonaca. 

Borče Stefkovski iz sela Creševo pecao je na veštačkom jezeru u blizini tog mesta i najverovatnije nije poznavao četvoricu mladića koji su ubijeni, već je ubijen kako ne bi svedočio, prenose makedonski mediji.

Albanski mediji u Makedoniji javljaju da je u selu Radišane zapaljeno nekoliko albanskih kuća, ali te informacije nije moguće potvrditi iz drugih izvora. 

Makedonska policija je, međutim, saopštila da je oko barikada oštećeno najmanje pet vozila, dok su prozori na nekoliko albanskih kuća polupani kamenicama koje su bacali gnevni Makedonci. Kamenovan je i autobus gradskog prevoza.

Oko ponoći, Makedonci su blokirali put prema Studeničanima.  

Petostruko ubistvo usledilo je nekoliko sedmica pošto su se stišali obračuni makedonskih i albanskih grupa u nekoliko gradova u toj državi. Okidač tih sukoba bilo je ubistvo dvojice Albanaca u Gostivaru, koje je, posle svađe oko parking-mesta,  počinio policajac.