Читај ми!

Novi sukobi u Makedoniji

Novi sukobi Albanaca i Makedonaca u više gradova. Policija u vozilima javnog prevoza pronašla pedesetak noževa, pištolja i boksera. Ako bude potrebno, sazvaću Savet za nacionalnu bezbednost, rekao predsednik Đorđe Ivanov.

22.53 - Makedonska policija privela sedam osoba u Skoplju i Tetovu osumnjičenih za napade na nacionalnoj osnovi. MUP saopštio da su protiv njih već podizane optužnice za krađu i nasilničko ponašanje, kao i da su napadači iz Tetova članovi navijačke grupe fudbalskog kluba Škendija, poznati pod imenom Balisti.

20.12 - Polupano staklo na makedonskoj ambasadi u Prištini. U utorak demonstracije ispred makedonske ambasade u Tirani. Pozivi se šire preko interneta, organizator partija za ujedinjenje svih Albanaca Unikomb.

Novi incidenti dogodili su se u noći između subote i nedelje između Makedonaca i Albanaca u Skoplju, Tetovu i Prilepu, saopštila je makedonska policija.  

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov najavio je danas da će, ukoliko bude potrebno, sazvati Savet za nacionalnu bezbednost i istakao da, prema njegovoj oceni, sve nadležne institucije u zemlji preduzimaju neophodne aktivnosti.

"Apelujem da se svako ponaša odgovorno, a kada ocenim da ima potrebe, sazvaću Savet za bezbednost", rekao je Ivanov, dodajući da njegov kabinet pažljivo prati sve događaje koji su se desili nakon tragičnog incidenta u Gostivaru i da ga sve državne institucije redovno informišu.

Premijer Nikola Gruevski odbacio je danas optužbe nekih opozicionih stranaka da iza incidenata među mladima različite etničke pripadosti stoji vlast.

"Mislim da gluplju tezu nisam čuo do sada, da je Vlada angažovala napadače makedonske i albanske etničke pripadnosti da se tuku, kako nas ne bi primili u NATO", rekao je Gruevski.

Noćas je jedan Makedonac star 15 godina odveden je u bolnicu pošto ga je u centru Skoplja prebila grupa Albanaca, od kojih su neki bili naoružani bejzbol palicama, navela je policija. 

Privedeno je pet napadača koji se, javlja skopski Dnevnik, terete za krađe, pljačke, razbojništvo i nasilje, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. 

U skopskom naselju "Đorče Petrov", gde žive većinski Makedonci, nepoznati napadači su bejzbol palicama napali i udarali jednog 66-ogodišnjeg čoveka i zatim pobegli u pravcu naselja Saraj, gde žive većinski Albanci.

U Tetovu su privedena dvojica iz grupe napadača na dvojicu ljudi. U napadu je povređen i jedan policijski službenik, a dvojici privedenih, koji su, inače, braća, određen je 48-očasovni pritvor.

U Prilepu oko jedan sat iza ponoći napadnut je 17-ogodišnjak, kojeg je veća grupa ljudi udarala u glavu tvrdim predmetima, navela je policija. Napadnuti je zadržan u bolnici.

Bezbednosne snage su, inače, ojačale prisustvo na ulicama makedonske prestonice, posebno oko mesta gde se okupljaju mladi, kao što su šoping centri, ili parkovi.

Dopisnik agencije Frans pres je javio da je u Skoplju povećan broj policijskih vozila i policajaca, i da se u vozilima javnog prevoza nalaze policajci u civilu.

Ministrastvo unatrašnjih poslova Makedonije sprovelo je vozilima javnog prevoza u Skoplju akciju pretresa i oduzimanja oružja i predmeta koji mogu biti upotrebljeni u tučama. Oduzeto je pedesetak noževa, boksera, pištolja, bejzbol i gumenih palica.

Pošto je oružje uglavnom nađeno kod maloletnih lica i od roditelja će biti zatražano da se angažuju u suzbijanju nasilja.

Protiv nekih od onih koji su posedovali oružje biće podnete odgovarajuće prijave, piše na sajtu makedonskog MUP-a.

Najveći broj incidenata dogodio se u toku protekle sedmice, nakon što je policajac makedonske nacionalnosti ubio dvojicu Albanaca u Gostivaru, u svađi oko parking mesta.

Taj incident podelio je makedonsku javnost između onih koji osuđuju i onih koji odobravaju njegov postupak.

Od incidenta u Gostivaru dogodio se niz etničkih sukoba, kao što su napad maskiranih lica u autobusu u kome je šest osoba završilo u urgentnom centru, kamenovanje autobusa u centru Skoplja i tuča između Makedonaca i Albanaca u Tetovu. 

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво