Читај ми!

"Rat" u autobusima

Tuče između Makedonaca i Albanaca u autobusima gradskog prevoza u Skoplju. Ministarka policije Gordana Jankulovska kaže da pojedinci žele da naruše međuetničke odnose i poziva na razum, uzdržanost i umerenost.

U autobusima javnog prevoza u Skoplju tokom noći dogodila su se tri incidenata u kojima su učestvovali Makedonci i Albanci. U prvom je grupa mladih ušla u autobus koji saobraća na prigradskoj liniji, i pritom je povređeno pet osoba, među kojima i jedna žena.

U drugom incidentu, u skopskom naselju Čair, gde su većina stanovništva Albanci, povređeno je dvoje putnika, mladić i devojka. Tom prilikom bio je napadnut i šofer autobusa, jer je pokušao da zatvori vrata nasilnicima, koji su ga udarali pesnicama i davili ga. Vozač je hospitalizovan.

Serija incidenata završena je jutros kada je grupa od 18 nasilnika napala i maltretirala putnike prigradskog autobusa. Pritom je povređeno dvoje mladića.

Kao reakcija na događaje u glavnom gradu Makedonije, danas je došlo i do incidenta u Tetovu. Dvojica nepoznatih Tetovaca albanske nacionalnosti oko podneva su napala trojicu Makedonaca u tom gradu, saopštila je policija, prenosi list Pres 24.

Trojici Makedonaca koji su se vozili kombijem, put je preprečio automobil "opel kadet" u kojem su bila dvojica Albanaca. Jedan od njih uperio je pištolj u trojicu Makedonaca i rekao: "Sad ću da vas ubijem, ovo je osveta zato što vi Skopljanci tučete albansku decu u Skoplju", prenosi list Pres 24.

Potom je napadač pokušao da izvuče vozača iz kombija, počeo da udara po vozilu, ali, na sreću, nije došlo do većeg incidenta.

Makedonski zvaničnici strahuju da bi tuče mogle da naruše međunacionalne odnose. Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska pozvala je građane na uzdržanost.

Jankulovska kaže da pojedinci žele da naruše međuetničke odnose i, da ne bi došlo do eskalacije, pozvala je na "razum, uzdržanost i umerenost". Ministarka je, takođe, informisala javnost da je na terenu pojačno policijsko prisustvo.

"Ne isključujem mogućnost da u Makedoniji ima ljudi koji žele da dođe do narušavanja međuetničkih odnosa, ali ubeđena sam da je ipak veći broj onih koji to ne žele i koji će dati svoj doprinos smirivanju napetosti i demaskiranje onih koji žele etničke tenzije", rekla je Jankulovska.

Prema rečima Jankulovske, MUP ne povezuje tri inicidenta koji su se dogodili u Skoplju, niti prema motivima, niti prema etničkoj pripadnosti napadnutih i napadača.

Makedonska ministarka policije smatra da prisustvo policajaca u autobusima ne može potpuno sprečiti ovakve incidente i apeluje da se u proces uključe nastavnici, roditelji i priholozi. Vladajuća partija VMRO DPMNE apeluje da se celoj priči ne pridaje etnički kontekst.

Krajem januara u etnički mešovitom selu kod Struge zapaljena je pravoslavna crkva, kao reakcija na to što su u obližnjem selu naseljenom Makedoncima ismevani islam i Kuran.

Nakon tog incidenta, albanski žitelji su u Strugi spalili makedonsku zastavu i počeli su protesti Albanaca i muslimanskih vernika.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво