Zločin na Uni: Optužujuća dokumenta

Hrvatski vojnici bili su u Dvoru na Uni od ranog prepodneva, dana kada je ubijeno devet hendikepiranih srpskih civila i jedna Hrvatica, piše u službenoj belešci danskog Unprofora, u koju je RTS imao uvid.

Zločin u Dvoru na Uni, kada je ubijeno devet hendikepiranih srpskih civila i jedna Hrvatica, i posle 17 godina nije rešen. Hrvatski Večernji list objavio je službenu belešku koja ukazuje da su ubice pripadnici Petog korpusa bosanske armije. Ipak, službena beleška do koje je došao RTS ukazuje da su tog dana na tom mestu bili pripadnici druge armije - Hrvatske.

Pripadnici bosanske vojske pod komandom Atifa Dudakovića takođe su počinili zločin nad srpskim civilima, ali dvadeset kilometara dalje od Dvora, o čemu je još 2006. godine izveštavao RTS.

Na dan zločina, 8. avgusta, hrvatski vojnici su od ranog prepodneva bili u Dvoru, piše u službenoj belešci danskog Unprofora. Snimak, načinjen 100 metara od škole, u kojoj se dva sata kasnije dogodio masakr, odgovara službenoj vojnoj belešci, koja objašnjava čiji su vojnici.

"Pored glavne kapije leži ranjeni hrvatski vojnik. Doziva pomoć. Hrvatski bolničar koji je pristigao prilazi nama. Mi pokušavamo da mu dobacimo zavoje i morfijum. On ih uzima i odlazi", navodi se u Dnevniku danskog bataljona od 8. avgusta.1995. godine, u devet časova i 36 minuta.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je Dnevnik danske formacije koja je bila na licu mesta će takođe pomoći da se otkriju neke činjenice koje su do sada bile nepoznate.

"Svakako, još uvek utvrđujemo autentičnost ovih snimaka, i kada definitivno pozitivno odgovore na to da su ti snimci pravi, bićemo zaista veoma blizu počinioca jednog od najtežih zločina koji se desio u to vreme na području bivše Jugoslavije", naveo je Vekarić.

Savo Štrbac rekao je za RTS da je pripadnicima hrvatske vojske koji su se na dan masakra zatekli u Dvoru na Uni komandovao oficir hrvatske vojske Matija Ciprić. On je za hrvatski Večernji list to negirao.

"Zgražam se nad tim zločinom! Ubiti civila i, k tomu, invalida, to može samo ljudsko smeće. Moja etika to ne dopušta. Ni ja, ni jedan moj vojnik nismo to učinili, nema šanse... Da sam ubio čovjeka u invalidskim kolicima, ne bih noću mogao spavati ni sekunde" rekao Ciprić.

U istim novinama objavljen je dokument danskog Unprofora kojim se optužuju jedinice bošnjačke armije za ubistvo hendikepiranih civila u Dvoru.

Ipak, taj dokumet je od 9. avgusta, dan posle ubistva u Dvoru, i odnosi se na drugi zločin počinjen na putu Dvor - Glina.

Na snimcima se vide pripadnici hrvatskih Crnih mambi i bošnjačke 505. Bužimske brigade, kako na više mesta maltretiraju i ubijaju civile.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 04. mar 2012, 19:01)
anonymous [neregistrovani]

Zna se sta je bio krajnji cilj sukoba u Hrvatskoj,

podjela BiH!

(nedelja, 04. mar 2012, 14:03)
anonymous [neregistrovani]

Nazalost,

Republika Srpska Krajina je propala onoga casa, kada je dosao UNPROFOR, da zastiti stanovnistvo. Od tada su se dogadjali pokolji srpskih civila jedan za drugim, od Like do Slavonije.

(nedelja, 04. mar 2012, 13:58)
Voroncov [neregistrovani]

Mnogo je krivaca

A taj Unfrofor je samo primao plate i ničem korisnom nije služio, to jest nikoga i nije zaštitio ni od zločinaca ni od progona. Takozvana Međunarodna zajednica debelo je kriva za sve što se dogodilo na tim prostorima

(nedelja, 04. mar 2012, 13:30)
anonymous [neregistrovani]

Kakvi smo takvi smo

Nema potrebe kriviti druge za to sto mi narodi u bivsoj SFRY nismo imali dovoljno pameti da se dogovorimo a ne da ratujemo i ubijamo se kao divljaci. Koliko god da nam je Zapad i drugi pokusali pomoci da do ovoga ne dodje krivica je samo na svim narodima bivse SFRY.
Svaki zlocin je zlocin je isti i za zlocine treba odgovarati.

(subota, 03. mar 2012, 21:16)
anonymous [neregistrovani]

sramota

treba odgovarati ma ko god da je uradio.

(subota, 03. mar 2012, 20:49)
Крајишник . [neregistrovani]

Република Српска Крајина


Поштовање .

Вероватно се злочин несме ни коментарисати ради помирења у региону , то што су побијени инвалиди Срби ником ништа као и до сада .

Није важно ко жив ко мртав , невиђена политика до сада .

Али сазнаће ће се једног дана , надамо се .

Кордунаш .