Читај ми!

Novi dokazi za zločin na Uni

Novi snimci zločina u Dvoru na Uni mogli bi da pomognu u otkrivanju počinilaca jednog od najgorih zločina u ratu na prostorima bivše Jugoslavije - ubistvo najmanje devet hendikepiranih osoba srpske nacionalnosti.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine došlo je do snimaka koji bi mogli da pomognu u otkrivanju počinilaca zločina u Dvoru na Uni, jednog od najgnusnijih ratnih zločina koji se desio na prostoru bivše Jugoslavije.

Na snimku se vidi kako vojnici ulaze u Dvor na Uni, a datum snimanja odgovara danu masakra.

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević kaže da se do snimka došlo tokom boravka u Kopenhagenu 24. i 25. januara.

"Snimci su vrlo interesantni jer se poklapaju sa iskazima svedoka, danskih vojnika, koji su u to vreme bili u sastavu danskog bataljona u Dvoru na Uni", ističe je Vukčević.

Kako je istakao tužilac za ratne zločine sada se ispituje autentičnost tih snimaka pošto su poznata imena autora snimaka.

Prema iskazu svedoka, danskih vojnika, ubice su nosile tamno zelenu uniformu bez oznaka.

Savo Štrbac iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" tvrdi da je takve uniforme imala hrvatska specijalna policija, i da ima još dokaza koji upućuju na njih.

Savo Štrbac ističe da je, prema srpskim, hrvatskim i izvorima Ujedinjenih nacija, jedna jedinica specijalne policije, iz 145. brigade hrvatske vojske, već 7. avgusta oko 17 sati ušla u Dvor.

"To je sve opisano, put te jedinice, kojom je komandovao domaći čovek, Hrvat iz sela Zamlača kod Dvora, Matija Ciprić. Sve je to objavljeno još septembra 1995. godine u časopisu Zrin", napominje Štrbac.

Očevici zločina tvrde da su ubice imale kalašnjikove i da su školi prišli preko polja sa leve strane, kao što se na snimku i vidi.

O novim detaljima, predstavnici srpskog tužilaštva za ratne zločine razgovaraće i sa hrvatskim tužiocima  sa kojima vode zajedničku istragu o zločinu.

Hronika zločina

O zločinu u Dvoru na Uni ponovo je počelo da se govori kada je u aprilu prošle godine danski list BT preneo priču bivšeg pripadnika snaga UN u Hrvatskoj Jana Velendorfa o zločinu, koja do tada nije bila poznata široj javnosti.

Prema Velendorfovom svedočenju, danski vojnici iz Ujedinjenih nacija, stacionirani u Hrvatskoj za vreme "Oluje", nisu reagovali kad su ljudi u maskirnim uniformama (bez oznaka), pred njihovim očima 8. avgusta 1995. godine ubili devet hendikepiranih osoba srpske nacionalnosti, koji su se sakrili od rata u školi u Dvoru na Uni, preneo je BT.

List je pisao da su se pogubljenja dogodila samo nekoliko metara od danske jedinice koju je činilo 200 dobro naoružanih vojnika, koji su imali naređenje da samo osmatraju teren i da ne intervenišu u vreme kada se dogodio zločin u Dvoru, tokom ofanzive hrvatskih snaga, koja je imala za cilj da se Srbi primoraju da napuste Hrvatsku.

Mediji u toj zemlji zločin u Dvoru na Uni nazvali su "crnim poglavljem" danske ratne istorije zato što se dogodio pred očima njihovih vojnika iz kontingenta UN.

Prema pisanju lista BT, iz utvrđenja UN na krovu škole dva danska vojnika su videla kako su četvorica muškaraca provalila u školu upotrebom ručnih bombi.

Posle toga, devetoro fizički i psihički hendikepiranih osoba postrojeno je, i jedna po jedna osoba je ubijana. Masakr je trajao čitavih 15 minuta. Pored toga, tri do četiri civila je vezanih ruku izvedeno iz škole, preneo je danski list BT.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво