Читај ми!

O žalbi Gotovine na proleće

Haški tribunal raspravljaće na proleće o žalbama Ante Gotovine i Mladena Markača koji su osuđeni zbog ratnih zločina počinjenih u "Oluji".

Rasprava u žalbenom postupku hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, osuđenih pred Haškim tribunalom zbog ratnih zločina počinjenih u "Oluji", biće održana na proleće, najavio je predsednik Apelacionog veća tog međunarodnog suda Teodor Meron na statusnoj konferenciji.

Druga statusna konferencija u žalbenom postupku Gotovine i Markača, koji su u prvostepenom postupku 15. aprila prošle godine osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora, trajala je kratko, tek koliko da ih Meron upita za njihovo fizičko i psihičko stanje, kako izveštavaju hrvatski elektronski mediji.

Gotovina je kratko rekao da je u redu, dok je Markač izjavio da njegovo zdravstveno stanje nije dobro, ali da zdravstvene službe u pritvorskoj jedinici preduzimaju adekvatne mere da ga poboljšaju.

Meron je izjavio da je Gotovinina odbrana 4. novembra 2011. zatražila uvođenje novih dokaza i da su podneta još dva zahteva za dodelu statusa prijatelja suda, o čemu će, kako je rekao, odlučiti u dogledno vreme.

Gotovinina odbrana je zatražila da se u žalbenom delu postupka uvede 25 novih dokaza, među kojima su i zapisnici sednica Vrhovnog saveta odbrane koje su se održavale u Beogradu za vreme "Oluje", američka diplomatska beleška objavljena na Vikiliksu i ekspertni izveštaji američkih oficira.

Ti dokazi su u vezi sa okolnostima odlaska srpskih civila pre, za vreme i nakon "Oluje", karakterom artiljerijskih napada Hrvatske vojske u "Oluji" i Gotovininih ovlašćenja u vezi s javnim nastupima.

Markačev advokat Goran Mikuličić je Meronovu najavu ocenio kao dobru vest jer se govorilo da bi postupak trebalo da počne na jesen.

Ovo ubrzanje znači da bi konačna presuda u ovom predmetu mogla biti doneta do kraja ove godine ili u prvoj polovini 2013. godine, što je pomak od godinu dana, jer se ranije pominjala i 2014. kao godina za donošenje konačne presude.

Mikuličić i Gotovinini advokati Luka Mišetić i Greh Kiho ocenili su zahtev grupe 12 zapadnih pravnih i vojnih stručnjaka, koji su zatražili da se preispitaju i odbace zaključci prvostepene presude o nezakonitim artilerijskim napadima za vreme "Oluje" korektnim i stručnim aktom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи