Sprečeni da zaštite civile

Vojnik "plavih šlemova" UN Jan Velendorf kaže da je u školi u Dvoru na Uni bilo više od devet žrtava, kao i da u to vreme nije bilo nijednog srpskog vojnika. Komandir isključivi krivac što masakr nije zaustavljen, rekao Velendorf za RTS.

Danski vojnik Jan Velendorf koji je prvi progovorio o masakru hendikepiranih civila u Dvoru na Uni 1995. godine tvrdi da je u školi bilo više od devet žrtava.

"U toj školi, lično sam sa 25 metara razdaljine video kako je ubijeno četvoro hendikepiranih ljudi. Sećam se kako je vojnik jednoj hendikepiranoj ženi pucao u vrat, a zatim šutnuo njena kolica", rekao je Velendorf za RTS.

Velendorf kaže i da vojnici koji su bili sa njim tvrde da je najmanje deset leševa bilo razbacano po školi.

"Mi nismo reagovali, jer nam je rečeno da čekamo, da ne pucamo, samo da čekamo. Sigurno bismo zaustavili ubice da smo dobili dozvolu da to uradimo", kaže danski vojnik.

Velendorf tvrdi da je njegov tadašnji komandir, kome su javili kada su videli ubijanje, isključivi krivac što nije zaustavljen masakr.

Komentarišući navode koje su prenosili neki hrvatski mediji, da su zločin počinili srpski vojnici, Velendorf kaže da nijednog srpskog vojnika nije bilo u to vreme.

"Jako mi je žao zbog toga što nismo reagovali. Dugo smo čekali komandu koje nije bilo. Pokušao sam i ranije da javno pričam o tom događaju, ali me niko nije slušao sve dok nisam kontaktirao medije", zaključuje Velendorf.

Inače, zločin u Dvoru na Uni aktuelizovan je nakon što je prošlog proleća Velendorf, pripadnik "plavih šlemova" UN, rekao u intervjuu za list BT da je 200 danskih vojnika nemo gledalo masakr najmanje devetoro starijih i hendikepiranih Srba koji su se od rata krili u osnovnoj školi u Dvoru.

Posle 17 godina, tužilaštva Srbije i Hrvatske tragaju za počiniocima masakra u Dvoru na Uni, zbog čega je i srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević otputovao u Kopenhagen, gde je saslušao svedoke – četvoricu vojnika i jednog novinara.

broj komentara 16 pošalji komentar
(četvrtak, 26. jan 2012, 11:10)
anonymous [neregistrovani]

Ko ih je to

sprečio? Valjda i taj ima svoje ime!

(četvrtak, 26. jan 2012, 11:06)
anonymous [neregistrovani]

......._____.....

,,Propjevaće" svi oni kad-tad.

(četvrtak, 26. jan 2012, 09:18)
anonymous [neregistrovani]

s

ne znam ove sto ih sada napadaju sto nisu reagovali, pa to je ipak vojska i mora postojati neki red, jer ako bi sad jednom prekrsio pravila, onda postajete obicna rulja.

a i ovako su inace svi ovi takozvani UN-ovi mirotvorci u ratu u BiH samo nemo posmatrali i pustali da se dogode mnogi pokolji. Da je UN obavljao posao kako su i predstavljali svetu preko svoje propagande, rat bi prosao sa mnogo manje zrtava.

meni je zao ovih ljudi, bas sam i gledao pre neki dokumentarac gde se vidi da svi imaju traume i da se osecaju krivim sto nista nisu uradili.

(četvrtak, 26. jan 2012, 09:17)
Nikola [neregistrovani]

Velika bruka

Velika bruka za Kraljevinu Dansku.

(četvrtak, 26. jan 2012, 09:10)
St. Dejan [neregistrovani]

Dokle?

Da je obrnuta situacija, svi hrvatski mediji bi danima "udarali" na sva zvona o ovome, reagovao bi državni vrh, stranke, NVO... Kod nas reagovao samo RTS(svaka čast), niko drugi ne reaguje. I posle se pitamo što nas tretiraju tako kako nas tretiraju. Neka, tako nam i treba...

(četvrtak, 26. jan 2012, 07:03)
anonymous [neregistrovani]

Evropljani

Kakvi su to ljudi kada treba da dobiju naređenje da bi odreagovali u ovakvoj situaciji? Sa naređenjem ili bez njega osnovna ljudskost im nalaže da reaguju. E u ovome smo mi Srbi za njih svet, a ne Evropa!

(četvrtak, 26. jan 2012, 06:19)
Крајишник . [neregistrovani]

Република Српска Крајина

Поштовање . Мислим да нема ништа од суђења , углавном као и досада за Србе нико неодговара . Колико је тако побијено људи и ником ништа . Можда једног дана на правом међународном суду осване пуна истина и сзђења злочинцима.

(četvrtak, 26. jan 2012, 01:06)
anonymous [neregistrovani]

tako je bilo

u svim novim drzavama bicse Jugoslavije a ne samo u Hrvatskoj ,da sam ja bio namjestu ovog tadasnjeg oficira sprecio bih ubistva tako isto u Srebrenici holandski komadant.Mislim da ne samo danci nego i ostali umprofor nije skoro nista uradio da spreci masakre po bivsoj Jugoslaviji.

(sreda, 25. jan 2012, 23:10)
anonymous [neregistrovani]

200 данских војника

"...200 данских војника немо гледало масакр најмање деветоро старијих и хендикепираних Срба..."

Видели да неко убија цивиле, и то хендикепиране, и ЧЕКАЛИ НАРЕЂЕЊЕ!?

(sreda, 25. jan 2012, 22:18)
Vladan [neregistrovani]

Medijska mašina

Prošlo je mnogo godina i pomalo se stišala i usporila medijska mašina koja je gorivo dobijala sa više strana.Na informativno disciplinovanom zapadu su ostala ubeđenja i doza straha od uredničkog poziva.Proci ce jos mnogo vode Dunavom, progovorice mnogi svedoci, otvorice se mnoga vrata, ali...Probajte da guglujete ovu vest.Niko!Nigde! Nista! Navikli smo na to braćo moja pravoslavna.Kao dete koga izbegavaju.Moramo verovati u sebe.Nismo najbolji, ali smo bolji od mnogih koji nam se rugaju.Bili i bićemo!