Danski vojnici o zločinu

Posle 17 godina, tužilaštva Srbije i Hrvatske tragaju za počiniocima masakra nad devetoro nepokretnih srpskih civila u Dvoru na Uni 1995. godine. Istupanje svedoka događaja, danskog vojnika i bivšeg pripadnika Unprofora, baca novo svetlo na taj strašan zločin.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević saslušao je u Kopenhagenu prvog svedoka zločina u Dvoru na Uni avgusta 1995. godine kada je ubijeno devet hendikepiranih civila srpske nacionalnosti. Sutra će saslušati još trojicu vojnika i jednog novinara, svedoka zločina.

Istovremeno, dvojicu danskih vojnika danas su saslušali predstavnici Državnog tužilaštva Hrvatske.

Zločin u Dvoru na Uni aktuelizovan je nakon što je prošlog proleća danski vojnik Jan Velendorf, pripadnik "plavih šlemova" UN, priznao u intervjuu za list BT da je 200 danskih vojnika nemo gledalo masakr najmanje devetoro starijih i hendikepiranih Srba koji su se od rata krili u osnovnoj školi i Dvoru.

Velendorf je tada rekao da su zločin počinili ljudi u maskirnim uniformama.

Major Poul Borhum neposredno posle zločina došao je u Dvor, gde je video tragove zločina. Smatra da je komandant Kold, koji je i dalje aktivan u danskoj vojsci, kriv, zato što nije dozvolio vojnicima da pucaju.

Kaže da potpuno razume vojnika Jana Velendorfa koji je prvi progovorio o ovoj tragediji.

"Jan je stajao gore, sve je gledao i nije mu bilo dozvoljeno da puca. Vojnici su bili ljuti zbog ubijanja i zbog toga što ništa nisu mogli da preduzmu. Da sam ja te nedelje bio tamo, otvorio bih vatru", kaže major Borhum, bivši komandant Garnizona u Dvoru na Uni.

Kao odgovorne za zločin u Dvoru pojedini mediji pominjali su snage Hrvatskog veća odbrane i Peti korpus Atifa Dudakovića. U hrvatskim medijima 1995. godine Srbi su optuživani za pokolj nad svojim sunarodnicima.

Srpski i hrvatski tužioci sada će zajedničkom istragom pokušati da utvrde istinu i otkriju počinioce tog ratnog zločina.

Vladimir Vukčević kaže da je današnje saslušanje vojnika veoma važno i da će dosta doprineti rasvetljavanju zločina u Dvoru na Uni. "To je garancija da ovaj zločin neće ostati neistražen", rekao je Vukčević.

Hrvatski tužioci vojnike ispituju zajedno sa srpskim kolegama, jer se zločin, kako su naveli iz hrvatskog tužilaštva, dogodio na području razdvajanja oružanih snaga Hrvatske vojske i pripadnika srpskih jedinica.

"Iskazi pripadnika Danskog bataljona su važni budući da ti svedoci kao neposredni očevici zločina mogu imati korisna saznanja o mogućim počiniocima", saopštilo je hrvatsko tužilaštvo.

broj komentara 10 pošalji komentar
(četvrtak, 26. jan 2012, 13:46)
marra [neregistrovani]

bravo

svaka cast za komentar...ali realno razmisli EU nama ne treba,nama treba neko ko ce da digne ovu jadnu zemlju na noge,da pokrene poljoprivredu i niz drugih problemakoji su se krili pod tepih..ovi nasi cekaju da im EU resi sve porobleme,a to tako ne ide...

(sreda, 25. jan 2012, 14:06)
Александар [neregistrovani]

Двор на Уни

Туђа страдања превише истичемо, а за сопствена као да не смемо да поменемо.

(sreda, 25. jan 2012, 00:04)
anonymous [neregistrovani]

U kojem pravcu

U kojem pravcu su otisli pocinioci?
To bi svedoci trebali znati.

(utorak, 24. jan 2012, 22:55)
anonymous [neregistrovani]

треба да им буде јасно

Докле год буду делили ордење за истребљивање Срба, неће бити помака у било каквом суђњеу

(utorak, 24. jan 2012, 22:07)
S@sa [neregistrovani]

Nema nista od toga

Koliko "dobrovoljackih" i "Dvorova na Uni" ce se "zaboraviti", zbog "mira u regionu".
Iskustvo nam kaze da nece biti nista od toga.

(utorak, 24. jan 2012, 21:28)
Glok [neregistrovani]

Ima li pravde??

Treba neko da snimi film po ovom dogadjaju, pa neka vidi svet ko je jos zlocinac, pored odavno etiketiranih zlocinaca Srba!!!

(utorak, 24. jan 2012, 20:38)
anonymous [neregistrovani]

Hrvatska

oni su za razliku od Srbije dobili datum za ulazak u Evropsku Uniju, iako nisu ispunili niz obaveza, narocito obazeve prema izbeglicama i rasvetljavanju zlocina.

(utorak, 24. jan 2012, 20:34)
Rade [neregistrovani]

Čija sramota?

Nikola, ti već presudio i bez saslušanja! :)

(utorak, 24. jan 2012, 20:09)
Nikola [neregistrovani]

Sramota

Velika sramota za državu Hrvatsku.

(utorak, 24. jan 2012, 19:49)
Мића [neregistrovani]

Џаба

Неће ништа ни од овог бити,наши животи у Четвртом Царству нису вредни ни помена а не тамо неке истраге или,таман посла,суђења.