Читај ми!

Hrvatska za i protiv EU

Uoči referenduma o pristupanju Hrvatske EU na skupovima u Zagrebu prikazane "dve Hrvatske". Na jednom su desničari protestovali protiv EU, a na drugom je šefica diplomatije Vesna Pusić delila brošure o tome zašto Hrvatska treba da uđe u Uniju.

Nedelju dana uoči referenduma o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, u isto vreme, dva skupa - za i protiv.

Parolom "Iz Jugoslavije u Evroslaviju" grupa nevladinih organizacija i vanparlamentarnih stranaka poručuje građanima da 22. januara kažu "ne" Uniji.

Sa druge strane, predstavnici Vlade tvrde da je Unija velika šansa za bolji život. Istraživanja pokazuju da isto misli i 55 odsto građana Hrvatske, a da bi referendum uspeo potrebno je da više od polovine izašlih birača zaokruži "za".

Za prvi referendum u Hrvatskoj, posle onog o otcepljenju, kampanja je mnogo intenzivnija nego za parlamentarne izbore krajem prošle godine.

Hrvatska kao punopravna članica evropske porodice jedan je od retkih zajedničkih ciljeva novofomirane i bivše Vlade u Zagrebu.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ne brine se za rezultat referenduma, uveren da građani razumeju da je Unija velika mogućnost.

"Samo od nas zavisi da li ćemo je iskoristiti, a bilo bi neodgovorno propustiti tu mogućnost i ne pružiti je nama samima, našoj deci i unucima", kaže Josipović.

Ukoliko kažu ne Briselu, ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić upozorava da bi reforme morali da sprovode uskraćeni za novac iz pretpristupnih fondova, što u prevodu znači, bez milijardu i 600 miliona evra do 2014. godine, i čekanje nove šanse od pola godine do godinu dana.

"Onda će biti na zemljama članicama da odluče da li da čekaju da se formira grupa zemalja iz regiona, koje nisu članice, pa da onda zajedno uđu u EU", kaže Pusićeva.

Evroskeptici, međutim, smatraju da je referendum, koji košta oko 700 hiljada evra, bespotreban, jer Evopska unija, uvereni su, neće postojati sredinom sledeće godine, kada Hrvatska treba da postane punopravna članica.

Željko Sačić iz "Vijeća za hrvatsko NE u EU" kaže da Evorpska unija nije tvorevina koja može ispuniti očekivanja hrvatskog naroda u ekonomskom, finansijskom smislu, u smislu blagostanja.

"Zašto bi mi u ovom trenutku trebalo da odlučimo i da se bacimo u to blato sa njima, sačekajmo šest meseci, osam meseci, hajde da vidimo kako će i ta Evropska unija", kaže Roko Šikić iz "Vijeća za hrvatsko - NE u EU".

Ne samo evroskeptici, i nevladina organizacija GONG koja prati referendumsku kampanju, upozorava da su zagovornici ulaska zemlje u Uniju zastupljeniji u medijima.

Lošu ocenu koju je dobila kampanja Vlade Jadranke Kosor malo, mada nedovoljno, popravila je Vlada Zorana Milanovića.

Građanima su uskraćene rasprave o prednostima i manama članstva, a nastavljeno je pospešivanje straha građana da će, ako kažu ne, ostati bez novca i perspektive.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво