Читај ми!

Makedonska trijumfalna kapija

Uz prisustvo makedonskih zvaničnika u Skoplju otvorena "Kapija Makedonija" koja bi trebalo da predstavi istoriju te zemlje od antičkih vremena do sticanja nezavisnosti.

U Skoplju je uz prisustvo državnih zvaničnika otvorena "Kapija Makedonija" koja bi trebalo da predstavi istoriju te zemlje od antičkih vremena do sticanja nezavisnosti.

Nalik Trijumfalnoj kapiji u Parizu, "Kapija Makedonija" na trgu Pela, visoka je 21 metar, a na njenim stranama su reljefi s motivima iz istorije, kulture i običaja, prenela je agencija Makfaks.

Prema rečima autorke Valentine Stevanovske, na reljefu na strani okrenutoj prema Sobranju prikazane su antičke makedonske falange, vizantijski car Justinijan, car Samuilo, Marko Kraljević, Karpoš, Ilindenski ustanak, Antifašistički pokret, egzodus Makedonaca iz
Egejske Makedonije u Grčkoj 1948. godine i proglašenje nezavisnosti 1991. godine.

Na bočnim stranama Kapije je reljef folklornih motiva, dok je na strani ka Trgu Makedonija predstavljena kultura - od Neolita nadalje.

Ministarka kulture Elizabeta Kančeska-Milevska rekla je da bi "Kapija" trebalo da slavi sve pobede zemlje.

"Ovo je prostor kulture i umetnosti", rekla je Kančevska-Milevska i dodala da će se kod "Kapije" održavati razne priredbe.

Političke razmirice u Makedoniji nisu zaobišle ni ovaj projekat, a premijer Nikola Gruevski je zahvalio svima povodom završetka "Kapije Makedonija" koja je od početka izgradnje kritikovana u makedonskoj javnosti.

"Dozvolite mi da zahvalim svim protivnicima i neistomišljenicima ovog projekta. Bez njihovog protivljenja na neviđeno i pre no što je bilo gotovo, bez njihovih najčešće neosnovanih kritika, bez protesta, demonstracija i pljuvanja, ovaj projekat danas ne bi bio ono što jeste. Posebna zahvalnost opoziciji", poručio je Gruevski.

Opozicione socijaldemokrate kritikovale su projekat kao bacanje para u jednoj od najsiromašnijih evropskih država.

"Kapija" je koštala 4,4 miliona evra kao deo šireg projekta izgradnje sličnih zdanja u glavnom gradu za ukupno 200 miliona evra do 2014. godine.

"Kapija Makedonija" je visoka 21 metar, a do vrha vode dva lifta i dvoje stepenica. Unutra će biti galerijski prostor na dva nivoa, a na vrhu platforma-vidikovac.

U drugoj polovini ove godine biće otvoren Stari skopski teatar i Arheološki muzej, dok bi sledeće godine trebalo da bude završeno pozorište u Velesu, i koncertna hala Makedonske filharmonije.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво