Makedonska trijumfalna kapija

Uz prisustvo makedonskih zvaničnika u Skoplju otvorena "Kapija Makedonija" koja bi trebalo da predstavi istoriju te zemlje od antičkih vremena do sticanja nezavisnosti.

U Skoplju je uz prisustvo državnih zvaničnika otvorena "Kapija Makedonija" koja bi trebalo da predstavi istoriju te zemlje od antičkih vremena do sticanja nezavisnosti.

Nalik Trijumfalnoj kapiji u Parizu, "Kapija Makedonija" na trgu Pela, visoka je 21 metar, a na njenim stranama su reljefi s motivima iz istorije, kulture i običaja, prenela je agencija Makfaks.

Prema rečima autorke Valentine Stevanovske, na reljefu na strani okrenutoj prema Sobranju prikazane su antičke makedonske falange, vizantijski car Justinijan, car Samuilo, Marko Kraljević, Karpoš, Ilindenski ustanak, Antifašistički pokret, egzodus Makedonaca iz
Egejske Makedonije u Grčkoj 1948. godine i proglašenje nezavisnosti 1991. godine.

Na bočnim stranama Kapije je reljef folklornih motiva, dok je na strani ka Trgu Makedonija predstavljena kultura - od Neolita nadalje.

Ministarka kulture Elizabeta Kančeska-Milevska rekla je da bi "Kapija" trebalo da slavi sve pobede zemlje.

"Ovo je prostor kulture i umetnosti", rekla je Kančevska-Milevska i dodala da će se kod "Kapije" održavati razne priredbe.

Političke razmirice u Makedoniji nisu zaobišle ni ovaj projekat, a premijer Nikola Gruevski je zahvalio svima povodom završetka "Kapije Makedonija" koja je od početka izgradnje kritikovana u makedonskoj javnosti.

"Dozvolite mi da zahvalim svim protivnicima i neistomišljenicima ovog projekta. Bez njihovog protivljenja na neviđeno i pre no što je bilo gotovo, bez njihovih najčešće neosnovanih kritika, bez protesta, demonstracija i pljuvanja, ovaj projekat danas ne bi bio ono što jeste. Posebna zahvalnost opoziciji", poručio je Gruevski.

Opozicione socijaldemokrate kritikovale su projekat kao bacanje para u jednoj od najsiromašnijih evropskih država.

"Kapija" je koštala 4,4 miliona evra kao deo šireg projekta izgradnje sličnih zdanja u glavnom gradu za ukupno 200 miliona evra do 2014. godine.

"Kapija Makedonija" je visoka 21 metar, a do vrha vode dva lifta i dvoje stepenica. Unutra će biti galerijski prostor na dva nivoa, a na vrhu platforma-vidikovac.

U drugoj polovini ove godine biće otvoren Stari skopski teatar i Arheološki muzej, dok bi sledeće godine trebalo da bude završeno pozorište u Velesu, i koncertna hala Makedonske filharmonije.

broj komentara 29 pošalji komentar
(nedelja, 08. jan 2012, 14:37) - anonymous [neregistrovani]

Adriana

ko je kopirao sta, zna se dobro! Iliri su bili starosjedioci Balkana, dok Srba nije bilo ni u nagovjestaju! Mjesavina Kelta,Ilira,Tracana,Rimljana,Vizigota,Gota,Grka,Bugara,Turaka...toliko o vasem kulturnom,historijskom i dr nasljedju! Vjestacki? Itekako!

(nedelja, 08. jan 2012, 12:41) - Adriana [neregistrovani]

:-)

kad vidim sta zemlje u okruzenju rade ne bi li vestacki stvorile neku svoju istoriju, ponosna sam i srecna sto mi, Srbi, nikada to necemo morati,jer imamo svoju istoriju, kulturu i tradiciju... Mir Boziji, Hristos se rodi!!!

(subota, 07. jan 2012, 18:11) - anonymous [neregistrovani]

Drug Tito

Drug Tito je prodata duša i najodgovorni za raspad Jugosavije

(subota, 07. jan 2012, 17:57) - jovan [neregistrovani]

makedonija

pa nemoj tako srbija je priznala drzavu makedonija.ja volim makedoniju bio sam tamo
vojnik jna u skoplju i tetovu i sarplaninu
1950-52 XPNCTOC CE PODN.

(subota, 07. jan 2012, 17:07) - Makedonec [neregistrovani]

@Komsija nismo ljubomorni

komsija kad budes navratio u Skopje izvoli u muzej koi se nalazi odma preko kamenog mosta u centru grada. Pa tamo se lepo upoznaj sa makedonskom istorijom pa posle se zapitaj dali trebamo da zajmimo od vas :)
bez sale ako nekad ides u SK to ce da ti bude dobro potroseno vreme (oko 1:30) pozdrav ХРИСТОС СЕ РОДИ

(subota, 07. jan 2012, 17:00) - anonymous [neregistrovani]

@Vere

Nebrini i nas makedonce politika ubija i to politika velikih sila jer zbog nje mi hrischani ,patimo. Eto i kod vas shta se desava posle svega i vasa drzava hoce u nato STRASNO.

(subota, 07. jan 2012, 16:33) - anonymous [neregistrovani]

bozic

da, a danas pola makedonije bilo bez struje,
ali ako,vazna je kapija.sto je curan gluplji,to je gulas sladji,sta drugo reci

(subota, 07. jan 2012, 16:22) - Vere [neregistrovani]

smesno

Zaista ne mogu da verujem! jesu nam braca, ali podici "Kapiju" nalik necemu sto vec postoji i ispisivati na njoj istoriju kao da spadaju u nejstarije narode, koji su krojili istoriju balkanskih naroda pa ne mogu da verujem. Kao sto ne mogu da verijem o kojoj sumi je rec. Prolazim cesto kroz Skoplje, i idem do Tetova, pa to jed i beda. Napustena sela, poljoprivreda takoreci i da ne postoji. I kada cujem da su oni ti koje zele kao clana NATO alijanse, samo je spor oko imena Makedonija, pa ja poludim.I na kraju volim skoljance ali politika me ubija.

(subota, 07. jan 2012, 15:45) - kanadjanin,bivsi yugovic [neregistrovani]

lutalice

Mi smo narod koji luta-Matija Beckovic

(subota, 07. jan 2012, 15:43) - anonymous [neregistrovani]

cccc

Makedonija je Srbija.