Читај ми!

Umro Kiro Gligorov

Prvi predsednik samostalne Republike Makedonije i nekadašnji član Predsedništva SFRJ, Kiro Gligorov umro je u 94. godini u Skoplju. U Makedoniji sutra Dan žalosti.

U Makedoniji će sutra biti Dan žalosti, povodom smrti prvog predsednik samostalne Republike Makedonije Kiro Gligorov, koji je preminuo sinoć u svojoj kući u Skoplju.

Kiro Gligorov je rođen 3. maja 1917. godine u Štipu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Skoplju, a Pravni fakultet u Beogradu.

Bio je učesnik Narodnooslobodilačkog rata od 1941. godine. Gligorov je bio većnik Drugog zasedanja Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), sekretar inicijativnog odbora za sazivanje i zasedanja ASNOM i član Prezidijuma privremene Narodne skupštine Jugoslavije.

U Jugoslaviji je bio na mnogim dužnostima. Bio je pomoćnik generalnog sekretara vlade FNRJ, pomoćnik ministra za finansije vlade FNRJ, zamenik direktora Saveznog zavoda za društveno planiranje, savezni sekretar za opšteprivredne poslove, savezni sekretar za finansije, potpredsednik SIV-a, član Predsedništva SFRJ i član CK SKJ.

Više puta je biran za poslanika Savezne skupštine, a od 1974. godine za predsednika Skupštine SFRJ sa mandatom od četiri godine.

Za predsednika SR Makedonije izabran je 27. januara 1991, a posle raspada Jugoslavije biran je za predsednika Republike Makedonije u dva mandata. Tu funkciju napustio je 19. novembra 1999. godine.

Na Gligorova je 3. oktobra 1995. godine izvršen atentat u centru Skoplja kada je teško ranjen i ostao bez jednog oka. Posle više od 16 godina makedonske vlasti nisu otkrile ni počinioce niti nalogodavce atentata. U javnosti je bilo nagađanja da iz pokušaja ubistva na Gligorova stoje domaće ili strane tajne službe, ali se nije odmaklo dalje od toga.

Iako je krajem 1999. prestao da bude predsednik, Ginisova knjiga rekorda ga je početkom 2000. godine proglasila za najstarijeg predsednika države na svetu.

Bio je član Saveza komunista, a potom Socijaldemokratske partije Makedonije (SDSM).

I na funkciji, ali i kasnije, Gligorov je bio političar sa najvišim renomeom u Makedoniji.

Objavio je veći broj naučnih i stručnih radova iz oblasti ekonomije, a bio je i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Bio je oženjen i sa suprugom Nadom ima sina Vladimira i kćerke Donku i Ljiljanu.

Kiro Gligorov biće sahranjen u utorak u 13 časova na skopskom groblju Butel. Prema njegovoj poslednjoj želji, sahrani će prisustvovati samo najuža porodica, javili su makedonski mediji.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво