Читај ми!

Misa za Pavelića u Splitu

Misa zadušnica za ustaškog poglavnika i ratnog zločinca Antu Pavelića održana je u Splitu. Sveštenik Vjenceslav Kujunčić, koji je služio misu, rekao da se "danas ne može slaviti šta se hoće i da će doći dan kada ni Franjo Tuđman neće smeti da bude pominjan".

U Splitu je održana misa zadušnica za ustaškog poglavnika i ratnog zločinca Antu Pavelića, dok su pripadnici Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) u Slunju održali, dan ranije, komemoraciju ustaškom zločincu i komandantu Crne Legije Juri Francetiću.

Kako javlja Indeks.hr, misu za Pavelića sinoć je služio sveštenik Vjenceslav Kujundžić, a prisustvovalo joj je oko 200 muškaraca, članova HČSP-a, ali i Hrvatske seljačke stranke i HDZ-a od kojih su mnogi učesnici brojnih protesta za generale Gotovinu ili Norca.

Sveštenik Kujundžić, u Crkvi Svetog Josipa na Mertojaku, rekao je da se danas baš i ne može slaviti što se hoće i da će, kako je počelo, doći dan kada ni Franjo Tuđman neće smeti da bude pominjan.

Nastavak obreda protekao je po uobičajenoj proceduri. Mise za Pavelića u Splitu se već tradicionalno održavaju, a iako se nadbiskupija tog grada nije službeno izjašnjavala, u crkvenim krugovima kažu da se misa zadušnica može služiti za bilo koga, pa tako i za Pavelića.

Zbog toga se takvi versko-politički obredi upriličuju na godišnjicu Pavelićeve smrti.

Hrvatski internet portal navodi da se mise za Pavelića održavaju na zgražanje velikog dela javnosti, kojoj je misa za poglavnika u suprotnosti sa civilizacijskim dostignućima.

"Iako je u istoriji ostao zabeležen kao izrazito negativna pojava, Pavelić i dalje uživa respekt poklonika i podršku širokih narodnih masa, i pored toga što je Hrvatima doveo kralja iz Italije i za stolom se, bez po muke, odrekao Dalmacije pa tako i Splita, koji ga se ipak svake godine seti", ističu na portalu Indeks.hr.

Ante Pavelić bio je na čelu kvinslinške Nezavisne države Hrvatske, a koja će u istoriji ostati upamćena po zverstvima i genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima, zbog želje njenog rukovodstva da stvori etnički čistu državu.

Na teritoriji NDH osnovano je nekoliko koncentracionih logora, od kojih je najpoznatiji bio u Jasenovcu. 

Hrvatski mediji objavili su i obeležavanje 69. godišnjice smrti ustaškog ratnog zločinca Jure Francetića u Slunju.

Nekoliko desetina pristalica HČSP-a, koji su se sa transparentima i zastavama s ustaškim grbom okupili na mestu gde je stajala spomen-ploča Francetiću, rasterala je policija koja je legitimisala prisutne.

Francetić je bio komandant zloglasne Crne legije koja je vodila žestoke borbe s partizanima, a bila je poznata po izrazito okrutnom postupanju prema srpskim civilima.

Krajem decembra 1942. godina, partizani su mu oborili avion koji se srušio u selu Močile kod Slunja, gde su ga linčovali seljaci. Ubrzo posle toga je i umro.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара