Misa za Pavelića u Splitu

Misa zadušnica za ustaškog poglavnika i ratnog zločinca Antu Pavelića održana je u Splitu. Sveštenik Vjenceslav Kujunčić, koji je služio misu, rekao da se "danas ne može slaviti šta se hoće i da će doći dan kada ni Franjo Tuđman neće smeti da bude pominjan".

U Splitu je održana misa zadušnica za ustaškog poglavnika i ratnog zločinca Antu Pavelića, dok su pripadnici Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) u Slunju održali, dan ranije, komemoraciju ustaškom zločincu i komandantu Crne Legije Juri Francetiću.

Kako javlja Indeks.hr, misu za Pavelića sinoć je služio sveštenik Vjenceslav Kujundžić, a prisustvovalo joj je oko 200 muškaraca, članova HČSP-a, ali i Hrvatske seljačke stranke i HDZ-a od kojih su mnogi učesnici brojnih protesta za generale Gotovinu ili Norca.

Sveštenik Kujundžić, u Crkvi Svetog Josipa na Mertojaku, rekao je da se danas baš i ne može slaviti što se hoće i da će, kako je počelo, doći dan kada ni Franjo Tuđman neće smeti da bude pominjan.

Nastavak obreda protekao je po uobičajenoj proceduri. Mise za Pavelića u Splitu se već tradicionalno održavaju, a iako se nadbiskupija tog grada nije službeno izjašnjavala, u crkvenim krugovima kažu da se misa zadušnica može služiti za bilo koga, pa tako i za Pavelića.

Zbog toga se takvi versko-politički obredi upriličuju na godišnjicu Pavelićeve smrti.

Hrvatski internet portal navodi da se mise za Pavelića održavaju na zgražanje velikog dela javnosti, kojoj je misa za poglavnika u suprotnosti sa civilizacijskim dostignućima.

"Iako je u istoriji ostao zabeležen kao izrazito negativna pojava, Pavelić i dalje uživa respekt poklonika i podršku širokih narodnih masa, i pored toga što je Hrvatima doveo kralja iz Italije i za stolom se, bez po muke, odrekao Dalmacije pa tako i Splita, koji ga se ipak svake godine seti", ističu na portalu Indeks.hr.

Ante Pavelić bio je na čelu kvinslinške Nezavisne države Hrvatske, a koja će u istoriji ostati upamćena po zverstvima i genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima, zbog želje njenog rukovodstva da stvori etnički čistu državu.

Na teritoriji NDH osnovano je nekoliko koncentracionih logora, od kojih je najpoznatiji bio u Jasenovcu. 

Hrvatski mediji objavili su i obeležavanje 69. godišnjice smrti ustaškog ratnog zločinca Jure Francetića u Slunju.

Nekoliko desetina pristalica HČSP-a, koji su se sa transparentima i zastavama s ustaškim grbom okupili na mestu gde je stajala spomen-ploča Francetiću, rasterala je policija koja je legitimisala prisutne.

Francetić je bio komandant zloglasne Crne legije koja je vodila žestoke borbe s partizanima, a bila je poznata po izrazito okrutnom postupanju prema srpskim civilima.

Krajem decembra 1942. godina, partizani su mu oborili avion koji se srušio u selu Močile kod Slunja, gde su ga linčovali seljaci. Ubrzo posle toga je i umro.

broj komentara 28 pošalji komentar
(subota, 31. dec 2011, 01:08) - anonymous [neregistrovani]

Re:nerazumevanje

To sto pises je teoretski tacno....medjutim koji je moral tih svecenika kad su na to pristali...pa i sama katolicka crkva (bar sluzbeno) se za vreme drugog svetskog rata na celu sa Stepincom zgrazala nad Pavelicem i ustasama da bi mu danas ta ista crkva drzala mise zadusnice za sitne pare. Sramota bre do neba.

(subota, 31. dec 2011, 00:59) - anonymous [neregistrovani]

RE: Misa

Ja sam Hrvat i gnusam se takvih stvari. Naravno da je ogromna vecina Hrvata protiv takvih kvazi-misa. Ne moze se misa drzati za sotonu. To je cisti apsurd. Pozdrav svim ljudima dobre volje...

(petak, 30. dec 2011, 00:56) - anonymous [neregistrovani]

zaista sam iznenadjen...

Za one kratkog pamcenja samo podsjetnik da u svojoj zadnjoj posjeti Hrvatskoj papa nije zelio da ode u Jasenovac vec je obisao Stepincev grob. Izmedju tog cina i ove mise Pavelicu ne vidim nikakvu razliku.

(četvrtak, 29. dec 2011, 22:08) - Jugoslava [neregistrovani]

Misa

Veoma je ruzno sto se desavaju stvari poput ove. Molitva za teskog zlocinca je takodjer zlocin.
Ali treba znati da nisu svi Hrvati odusevljeni ovim cinom.

(četvrtak, 29. dec 2011, 21:22) - anonymous [neregistrovani]

@nerazumevanje

Svaka cast, vidi se da ti razumes stvar, a da nisi mozda i ti bio na misi kad tako dobro razumes o cemu se radi?

(četvrtak, 29. dec 2011, 21:00) - pop [neregistrovani]

uzas !

sramota! uzas!

(četvrtak, 29. dec 2011, 19:59) - sreten [neregistrovani]

do kada

ne znam do kada cemo se vise vracati u ruznu proslost...to su bolesne stvari..umesto da gledamo napred..treba proziveti nekako ovaj zivot..sa ovakvim ponasanjem tesko....nikada ovi nece shvatiti neke stvari....pojedinci su veliki zato sto mrze hrvate..ili srbe..katastrofa...

(četvrtak, 29. dec 2011, 19:37) - anonymous [neregistrovani]

informacije

gospodine nikako ne možes upoređivati ustašu sa generalom Vojske Draže Mihajlovića jer ti ni na koji način nije moguće...

(četvrtak, 29. dec 2011, 19:24) - anonymous [neregistrovani]

.....

Da da, to je ta zemlja koja je na vratima ulaska u EU!

(četvrtak, 29. dec 2011, 19:18) - anonymous [neregistrovani]

nerazumevanje

uopšte mi nije jasno šta se svi sablažnjavate, a najjači su ovi Hrvati koji se tu javljaju.Pavelića nije veličala neka državna institucija.Svešteniku je netko platio za tu misu, i on ju mora održati za svakog umrlog, a to ustvari i služi zato da se moli za onoga koji je GREŠAN a ne da se šalju političke poruke.Prema tome oni koji ovde pišu koješta nemaju pojma o čemu pričaju i uobičajeno su paušalni.