Читај ми!

Albanija - zemlja muškaraca

Zbog planskih abortusa u Albaniji se rađa mnogo više dečaka nego devojčica, upozorava Savet Evrope. U Tirani to demantuju i tvrde da je situacija pod kontrolom.

Albanija poslednjih godina, zahvaljujući selektivnom abortusu, s obzirom na to da unapred može da se utvrdi pol deteta, sve više postaje zemlja muškaraca. Već se čuju uopozorenja da bi to moglo da ima mnoge posledice.

"Poslednji put moj muž me zamalo ubio. On je postao besan kada je čuo da ponovo neću roditi sina. Napala me i svekrva", ispričala je jedna mlada žena, prenela je agencija AFP.

Na taj problem u Albaniji je nedavno ukazao Savet Evrope. Zahvaljući selektivnom abortusu, u toj balkanskoj zemlji se sada rodi 112 dečaka na 100 devojčica. Normalan odnos je 100:104 do 106 dečaka.

Takođe, na taj problem je ukazano i u Programu UN za razvoj. "Albanci tradicionalno više vole dečake, i to iz dva razloga: prvo, radi održavanja porodičnog prezimena, i drugo, radi podizanja hranioca porodice.

U Tirani, međutim, iznose da su podaci Saveta Evrope netačni. Tvrdi se da je odnos između rođenih devojčica i dečaka 99,9 prema 100.

U stvarnosti stvari izgledaju drugačije. Roza (28) je spremna da rizikuje svoje zdravlje i prekine trudnoću, iako je u drugom stanju više od 12 nedelja.

"Doktore, ne mogu da je rodim, pošto već imam tri ćerke", izjavila je mlada žena koja se suočila sa ovim problemom, prenosi AFP.

U Ministarstvu zdravlja i državnim bolnicama kažu da je sve pod kontrolom, da nema planskih abortusa kako bi se dobio sin. Ali, ne isključuje se mogućnost da se to radi po privatnim klinikama, čak i "na divlje", od lica koja nemaju dozvolu da obavljaju prekid trudnoće.

Problem nije karakterističan samo za Albaniju. Ta praksa se odomaćila, kako tvrde u Savetu Evrope i u Jermeniji, Gruziji i Azerbejdžanu.

Van Evrope, to je postao problem u mnogim zemljama, pogotovo u Kini, Indiji i Vijetnamu.

Stručnjaci upozoravaju da veštačko planiranje polova beba izaziva mnoge probleme. To bi moglo da ugrozi ne samo instituciju braka, nego da dovede i do sukoba između muškaraca zbog nemogućnosti da nađu partnerku.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво