Читај ми!

Štrajk ponovo zatvara granicu

Granica između Makedonije i Grčke biće ponovo zatvorena od ujutru, zbog štrajka grčkih carinika. Prelazi će biti blokirani za putnički i teretni saobraćaj. Carine između Bugarske i Grčke radiće normalno.

Makedonsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će od sutra ujutro, zbog štrajka grčkih carinika, ponovo biti zatvorena tri granična prelaza na makedonsko-grčkoj granici.

Štrajk će, prema najavama, trajati do 21. oktobra i za to vreme biće blokiran putnički i teretni saobraćaj.

Prema najavama grčkih pograničnih vlasti, za vreme štrajka biće zatvoreni granični prelazi ka svim zemljama koje nisu članice EU, pa svi koji putuju u Grčku kroz Makedoniju mogu putovati preko Bugarske.

Grčki carinici u petak su započeli štrajk blokadom prelaza, koji je trebalo da traje do 24. oktobra.

Međutim, u noći između petka i subote odlučili su da štrajk prekinu pošto je sud u Atini, na zahtev ministarstva finansija, presudio da se radi o nezakonitom prekidu rada i odredio kazne od 1.000 evra za sve koji ne poštuju zakon. 

Ovo je četvrti štrajk grčkih carinika za mesec dana. Makedonske vlasti su izračunale da je tokom ove godine granica bila zatvorena 90 dana, a da se šteta procenjuje na 15 miliona evra.

Najviše primedbi su imali makedonski transporteri koji koriste solunsko pristanište za prenos robe. Sada im ostaju alternatvna pristaništva u Baru u Draču, koji su mnogo dalje od Solunskog.

Makedonski ministar finansija Zoran Stavreski izjavio je da makedonske vlasti ne mogu puno učiniti, a transporteri su zatražili od makedonskog ministarstva spoljnih poslova da uputi protestnu notu grčkim vlastima.

U međuvremenu, situacija je, preko Međunarodne unije za transport, postavljena i pred Ujedinjenim nacijama.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара