Читај ми!

EU za hitno formiranje vlade u BiH

Šefovi diplomatija Evropske unije "pozvali političke vođe Bosne i Hercegovine da hitno, uz uključivanje svih strana, sastave federalnu vladu".

Ministri inostranih poslova EU su na sastanku u Luksemburgu pozvali političke lidere u Bosni i Hercegovini da hitno, formiraju vladu u ravni države i ponovili da je Unija rešena da intenzivira podršku toj zamlji.

Od političkih rukovodstava u BiH zatraženo je i da "prionu na hitno sprovođenje nužnih reformi kako bi se učinili kvalitetni koraci napred na putu ka Uniji", piše u saopštenju ministara inostranih poslova EU.

Takođe se navodi da su "primili k znanju" razgovore političkih vođa u BiH i ohrabruju ih da to pretoče u opipljive rezultate.

Evropski ministri istakli su da će novi Specijalni predstavnik i šef delegacije EU u BiH Peter Sorensen "imati vodeću ulogu u davanju podrške Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU, ali se očekuje i primena svih elemenata politike EU".

Savet ministara EU zahvalio je Visokom predstavniku Valentinu Incku na radu i naporima koje je uložio tokom dužnosti Specijalnog predstavnika EU, navedeno je u saopštenju. 

Reorganizacija međunarodne misije u BiH

Kad je reč o sveukupnoj strategiji EU za BiH, Savet ministara EU očekuje raspravu sa međunarodnom zajednicom o preustrojstvu međunarodnog prisustva, uključujući smanjenje i moguće izmeštanje Ureda visokog predstavnika iz BiH.

U saopštenju se ističe da "Savet ministara potvrđuje spremnost EU da u ovoj fazi nastavi da, u skladu s obnovljenim mandatom UN, ima izvršnu vojnu ulogu u podršci naporima Bosne i Hercegovine da očuva bezbedne uslove i zaštitu".

Takođe, se podvlači da će glavni napor EU vojne "Operacije Altea" u BiH biti usmeren na "jačanje kapaciteta i obuku" vojnih snaga BiH, "uz budno praćenje stanja i ubedljive rezervne snage koje u slučaju potrebe mogu biti pozvane da podrže nastojanja za očuvanje ili ponovno uspostavljanje bezbednih uslova i zaštite".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи