Ljubljana bez Titove ulice

Ulica u Ljubljani neće moći da nosi naziv po Josipu Brozu Titu, jer je njegovo ime simbol komunističkog režima koji je kršio ljudska prava, odlučio slovenački ustavni sud.

Ustavni sud u Sloveniji zabranio je Ljubljani da ulici u tom gradu da naziv po nekadašnjem predsedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu, jer je njegovo ime "simbol komunističkog režima koji je kršio ljudska prava".

"Ime Tita ne simbolizuje samo oslobođenje Slovenije od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu, nego predstavlja i simbol totalitarnog komunističkog režima koji je obeležen velikim i grubim kršenjima ljudskih prava i osnovnih sloboda", navedeno je u saopštenju suda.

Ljubljana je ulici u slovenačkoj prestonici dala ime Tito 2009. godine, navodeći tada da je Tito bio važna istorijska ličnost. Konzervativna partija Nova Slovenija tražila je od Ustavnog suda da poništi takvu odluku, tvrdeći da je Titov režim kršio ljudska prava.

Ustavni sud navodi da je odluka ljubljanske vlasti iz 2009. godine "u neskladu s ustavnim načelom poštovanja dostojanstva čoveka".

"Činjenica da je Josip Broz Tito bio doživotni predsednik bivše SFRJ znači da upravo njegovo ime u najvećoj meri simbolizuje bivši totalitarni režim. Ponovno uvođenje ulice nazvane po Josipu Brozu Titu, kao simbolu jugoslovenskog komunističkog režima, zbog toga je moguće razumeti kao priznanje bivšem komunističkom režimu", navodi se u saopštenju Ustavnog suda Slovenije.

Prema navodima suda, odluka je protivustavna, jer je "upotrebljen simbol za autoritarnu vlast koja izražava vrednosti u celini nespojive sa temeljnim ustavnim vrednostima".

Međutim, uprkos odluci Ustavnog suda, gradske vlasti Maribora i Velenja saopštile su da nemaju nameru da ukinu znamenja koja nose Titovo ime.

Mnogi putevi u Sloveniji bili su nazvani po lideru Jugoslavije pre proglašenja nezavisnosti 1991. godine, posle čega je većina preimenovana.

broj komentara 50 pošalji komentar
(sreda, 05. okt 2011, 20:37) - anonymous [neregistrovani]

to su se setili SADA -

NAKON 20 godina?!
hahaha

(sreda, 05. okt 2011, 16:34) - anonymous [neregistrovani]

hr - rijeka

Kome fali ima u mome kraju ulica i trgova na pretek koji nose nazive iz partizanske i Yu prošlosti. U centru centra Rijeke je TITIV TRG, na trgu gradska uprava...
Nije se u hrvatskoj toliko mijenjalo samo da se mijenja, niste u srbiji baš previše informirani. Imam prijetelja u srbiji, Vrnjačkoj banji, koji je bez da se seli promijenio tri sdrese iz Skopljanske ulice na...
Pozdrav iz Rijeke

(sreda, 05. okt 2011, 16:23) - Predrag [neregistrovani]

@Gezda

Ako nemas bolje argumente osim da ispravljas po gramatici onda bolje nemoj pisati komentare. Ti izgleda nikada nisi stisnuo pogresno slovo. Svaka ti cast.

(sreda, 05. okt 2011, 14:22) - Srba. [neregistrovani]

RE-Ispravak.

Ako,ako bas sam srecan sto u Zagrebu ima proleterskih ulica ,samo molim vas ako se ja pitam,ne stavljajte Sindjelica,Obilica,Dusanovu,ili ne daj boze Mihajlovicevu.

(sreda, 05. okt 2011, 14:03) - anonymous [neregistrovani]

kk

Odgovor za Titova. Puno prije Titove bila je Dunajska i sada je opet nazad Dunajska. Kako mi nazivamo svoje ulice nije vaša briga. Nešto je interesantno zajedno je u mnogima komentarima, kako je Srbiji bilo najlošije u Titovoj SFRJ a najviše upravo vi žalite za njom. A što se ekonomije tiče, prvi put čujem, da je siromašniji davao novac više razvijenima u bivšoj SFRJ. Navešču samo jedan primjer, kada sam kupio avto (JUGO) platio sam viši porez nego bilo ko drugi o ostalim republikama. Imam dokaz kupio sam auto u BiH a porez sam morao platiti u SLO i republički i savezni po višoj stupnji nego u BiH, HR, SRB itn.
Lep pozdrav iz SLO
P.S. Prestanimo se baviti jedni drugima, nego se svi bavimo sami sa sobom.

(sreda, 05. okt 2011, 13:56) - Gedza. [neregistrovani]

@pre nego sto pljujemo

Druze Predraze,kazes da treba da budemo presrecni sto smo imali druga TITU,pa zar nisi naucio u njegovoj skoli da nas jezik ima i padeze,ili samo znas o sedam ofanziva i TITINU kucu cveca.

(sreda, 05. okt 2011, 12:27) - Zoran [neregistrovani]

Tito zauvijek

Oni koji su se bojali Tita i njegove politike (zapadne kapitalisticke sile)nadale su se da ce narod zaboraviti Tita i njegovo vrijeme, sada uvidjaju da se desava upravo suprotno sve vise ljudi uvidja sta je kapitalizam i kako se dobro (i slobodno) zivjelo u Titovo doba pa postaju pomalo nervozni i pokusavaju da na sve nacine ubijede narod da im je buducnost da budu robovi kapitalizma i da im se upravlja iz bivsih kolonijalnih centara. Nazalost to izgleda nece ici kapitalizam propada a komunizam (Kina npr.) ulazi na velika vrata!!!

(sreda, 05. okt 2011, 12:22) - anonymous [neregistrovani]

Tito-Ljubljana

Da li bi Slovenija izašla na jadransko more. Kolika je samo bila kriza oko Trsta. Koliko bi još italiajana zivelo u Istri da nije bilo Tita. Kako se tada nisu kršila ljudska prava !!!. Neka vrate Istru italijanima!!!

(sreda, 05. okt 2011, 12:09) - anonymous [neregistrovani]

Ispravak

U Hrvatskoj danas posotoje mnoge ulice iz doba Jugoslavije npr. u mom gradu ima ulica 1. svibnja(maja)i palih partizana a u centru Zagreba gdje je zgrada HNK trg se zove trg maršala Tita.

(sreda, 05. okt 2011, 09:08) - Ljubljančan [neregistrovani]

Titova

I danas pitajte u Ljubljani gde je Titova cesta i svi Ljubljančani če znati a je to današnja Dunajska(Bečka)...

Nevolim komunizam ali nevolim ni lazove(bela garda) koji sad menjaju ili žele da menjaju te nazive ulica...