Читај ми!

Godišnjica zločina na Koranskom mostu

Navršava se dvadeset godina od ubistva 13 rezervista bivšeg JNA na Koranskom mostu u Karlovcu, u Hrvatskoj. Maratonski sudski proces za taj zločin traje već 19 godina.

Danas se navršava 20 godina od ubistva 13 pripadnika rezervnog sastava bivšeg JNA na Koranskom mostu u Karlovcu, u Hrvatskoj, saopštio je Dokumentaciono-informativni centar Veritas.

Pripadnici MUP-a i Zbora narodne garde Republike Hrvatske u Karlovcu, ispred mosta na Korani, zaustavili su dva vojna kamiona u kojima su se iz kasarne "Mekušje" u kasarnu "Logorište" prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA koji su nakon pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni odložili oružje.

Grupa zarobljenika, uglavnom aktivnih pripadnika JNA, odvezena je u prostorije policije, a druga grupa od 17 vojnika srpske nacionalnosti, uglavnom rezervista iz kordunaškog sela Krnjak, sprovođena je pešice preko Koranskog mosta.

Na mostu 13 ljudi likvidirano je, a od četvorice preživelih trojica, među kojima i jedan teško povređen, spasli su se skokom sa mosta, dok se četvrti sa teškim povredama iskobeljao ispod mrtvih saboraca, navodi Veritas.

Za ovaj zločin Okružno tužilaštvo u Karlovcu maja 1992. podiglo je optužnicu protiv Mihajla Hrastova, pripadnika "posebne jedinice policije Policijske uprave Karlovac" zbog krivičnog dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava.

Županijski sud u Karlovcu je tri puta 1993, 2002. i 2007, optuženog oslobađao optužbe "zbog postupanja u nužnoj odbrani", a Vrhovni sud Hrvatske (VSH) ukidao je prve dve oslobađajuće presude 1994. i 2004. i predmet vraćao na ponovno suđenje istom sudu.

Maja 2009. ukinuo je treću oslobađajuću presudu prvostepenog suda i Hrastova proglasio krivim, osudivši ga na osam godina zatvora, iako je za ovo delo propisan minimum od 10 godina, da bi mu presudom od 24. novembra 2009, odlučujući u trećem stepenu po žalbama optužbe i odbrane, smanjio kaznu na sedam godina.

Presudu VSH decembra 2010. ukinuo je Ustavni sud Hrvatske, jer nije javno objavljena, već je optuženom pismeno uručena dan kasnije, posle čega je Hrastov, nakon kraćeg boravka u zatvoru, ponovo na slobodi, a najavljeni glavni pretres, peti po redu, još nije zakazan.

Ni nadležno tužilaštvo se još ne oglašava po pitanju proširenja optužbe na ostale izvršioce i naredbodavce zločina.

Ovaj proces je rekorder po dužini većoj od 19 godina, a maratonsko u većem delu i farsično suđenje pokazuje nespremnost suočavanja hrvatske države sa tamnijom stranom nedavne prošlosti, što ne doprinosi ni utvrđivanju istine, ni pomirenju, a ponajmanje pravdi za žrtve, navodi Veritas.

Veritas navodi da hrvatski sudovi u suđenjima za ratne zločine koriste dvostruke standarde, a da je ovakva presuda sramotna za hrvatsko pravosuđe i ponižavajuća za žrtve i njihove porodice, vojsku kojoj su pripadali i narod iz kojeg potiču.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара