Читај ми!

Albanci u Crnoj Gori nezadovoljni

Predstavnici albanskih partija u Crnoj Gori poručuju da će, posle usvajanja izbornog zakona, promeniti odnos prema koaliciji na vlasti i dodaju da su Albanci imali više prava u zajednici sa Srbijom nego danas. "Albanci su sazreli i vlast u Crnoj Gori će, ako se pogleda geografija regiona, kad-tad imati adekvatan odgovor", poručio jedan od albanskih lidera.

Pripadnici albanske zajednice u Crnoj Gori, nezadovoljni odredbama usvojenog izbornog zakona, poručili su da više ništa neće biti isto kao do sada, i da su Albanci imali više prava u zajednici sa Srbijom nego sada u samostalnoj Crnoj Gori.

Oštru poruku poslanika Demokratskog saveza Mehmeta Bardhija da su "Albanci sazreli" i da će vlast u Crnoj Gori "ako se pogleda geografija regiona, kad-tad imati adekvatan odgovor" nakon usvajanja izbornog zakona, poslanici albanskih nacionalnih partija, međutim, ne doživljavaju kao direktnu pretnju ili eventualni poziv na nemire, pišu podgoričke Vijesti.

Saglasni u tvrdnji, kako se navodi, da Albanci u Crnoj Gori nikada nisu bili pretnja po mir i stabilnost, predstavnici albanskih partija, nakon usvajanja izbornog zakona koji više ne predviđa pet garantovnih mandata u posebnoj albanskoj izbornoj jedinici, ističu da će se promeniti odnos albanskih stranaka prema koaliciji na vlasti.

"Sigurno je da će se dosta toga promeniti i da će se naša politička borba vratiti na period pre 1992. godine. Mi smo sada duplo diskriminisani, a prvi smo pokazali spremnost za pregovore", poručili su predstavnici stranaka.

"Hteli smo biti tamo gde se odlučuje. Ovo nije bilo usklađivanje sa Ustavom, ovo je bila čista trgovina kojoj će se cena naknadno utvrditi", rekao je Vijestima poslanik Koalicije "Albanska perspektiva" Vaselj Siništaj.

Ističući da se na dan usvajanja izbornog zakona pokazalo da su Albanci najveći gubitnici, on je rekao da ne smatra da su Albanci izigrani ili prevareni, jer vlasti nikada nije slepo verovao u obećanjima.

"Godinama nam se pričalo da nam je dobro, da se ide u dobrom pravcu, a pokazalo se da nisu spremni da grade građansku državu", rekao je Siništaj i dodao da je, doduše, izraženo žaljenje što zakon nije dobio i podršku Albanaca.

On, kako se ističe, nije mogao da precizira hoće li reakcija albanskih političkih partija ići u pravcu bojkota, protesta ili eventualnog neučestvovanja na izborima.

"O tom potom. Prvi put smo jedinstveni i ja bih želeo da tako ostane", naglasio je Siništaj koji je najavio žalbu američkoj ambasadi, OEBS-u, ali i vladama Albanije i Kosova kako bi im ukazao na problem koji se u četvrtak dogodio u Podgorici.

Siništaj je, kako se navodi, rekao da su Albanci imali veća prava u zajednici sa Srbijom, nego danas u samostalnoj Crnoj Gori.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво