Читај ми!

Kepiro oslobođen

Šandor Kepiro oslobođen optužbi za učešće u Novosadskoj raciji tokom Drugog svetskog rata, kada je stradalo najmanje 1.200 Jevreja, Srba i Roma. Šok u sudnici među pripadnicima jevrejskih organizacija, burno odobravanje pripadnika ekstremne desnice.

Sud u Budimpešti oslobodio je optužbi bivšeg kapetana mađarske žandarmerije Šandora Kepira (97), optuženog za ratni zločin protiv Srba, Jevreja i Roma tokom zloglasne Novosadske racije.

U raciji, u januaru 1942. godine, ubijeno je najmanje 1.200 civila, Jevreja i Srba, a Kepiro je optužen da je lično odgovoran za smrt 35 civila, čije je pogubljenje naredio.

Predsednik suda Bela Varga danas je objavio oslobađajuću presudu, a čitanje obrazloženja će, kako se očekuje, trajati do sutra ujutro. Nadležno tužilašt najavilo je da će uložiti žalbu na oslobađajući presudu bivšem oficiru mađarske žandarmerije.

Kepiro je iz sudnice odveden u bolnicu, gde je boravio poslednjih sedam dana, zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof, koji je i pokrenuo ovo, treće suđenje Kepiru, novinarma je rekao da ne može da veruje šta se desilo. Zurof je u ruci držao crno-belu fotografiju jedne devojčice za koju je trvdio da je bila Kepirova žrtva u novosadskoj raciji.

Presuda je iznenadila pripadnike jevrejskih organizacija koji su se nalazili u sudnici.

Sa druge strane, pripadnici mađarske ekstremne desnice izuzetno burno su, uz aplauze, ispratili oslobađajuću presudu suda. Pripadnici desnice, koji nose bedževe i oznake takozvane Velike Mađarske, povremeno su prekidali čitanje presude, pa ih je sudija opominjao.

Prema optužnici budimpeštanskog tužilaštva, podnetoj 14. februara ove godine, Kepiro je kao kapetan mađarske žandarmerije učestvovao u raciji u Novom Sadu i okolnim naseljima, od 21. do 23. januara 1942. godine, kada je pod led bačeno najmanje 1.200 Srba, Jevreja i Roma.

Krajem Drugog svetskog rata, Kepiro je dva puta osuđivan na zatvorske kazne od deset, odnosno, 14 godina zbog tih zločina, ali je uspeo da ih izbegne bekstvom, najpre u Austriju, a u leto 1948. godine u Argentinu. U Mađarsku se vratio 1996. godine da u domovini provede poslednje dane svog života.

Kepiro je osumnjičen i da je učestvovao u deportaciji novosadskih Jevreja u koncentracioni logor Aušvic, 1944. godine.

Suđenje u Budimpešti počelo je 5. maja ove godine, kada je Kepiro izjavio da je nevin, da nije učestvovao u krvoproliću, niti da je tada dobio naređenje da ga izvrši. Prvom saslušanju prisustvovao je i srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine je 2008. godine pokrenulo istragu protiv Kepira, a u međuvremenu je ustupilo predmet mađarskom pravosuđu, jer je i tužilaštvo te države pokrenulo postupak protiv Kepira.

Број коментара 69

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво