Читај ми!

Paravinja otkrio detalje zločina

Uhapšeni Dragan Paravinja otkrio detalje zločina koji je počinio nad Antonijom Bilić. Hrvatska policija za danas završila pretragu reke Krke i Brljanskog jezera. Paravinja iz Banjaluke prebačen u zatvor u Sarajevu.

Dragan Paravinja je policiji u Republici Srpskoj na saslušanju otkrio detalje koji su prethodili otmici Antonije Bilić.

Paravinja je rekao kako je na raskrsnici puteva Split-Drniš i Drniš-Šibenik pored puta primetio devojku kako stopira u suprotnom smeru, prenosi Jutarnji list.

"Bila je lepa, duže crne kose i na sebi je imala farmerice i majicu, ne mogu se setiti koje boje, dok je na ramenu držala žensku torbu. Prilikom nailaska u neposrednu blizinu devojke, pitao sam je želi li sa mnom u Zagreb, ali odgovorila je kako želi u Split. Nakon toga sam produžio pedesetak metara i okrenuo kamion te došao u blizinu devojke", rekao je Paravinja.

Paravinja je potom počeo konkretniji razgovor s Antonijom Bilić u kome je otkrio da joj se nabacivao, ali da je to devojka prihvatala s rezervom. Nakon toga je zaustavio kamion.

Hrvatska policija je saopštila da je potraga za telom Antonije Bilić na području reke Krke i okolnih jezera, nakon priznanja Paravinje da je ubio 17-godišnju devojku i da ju je bacio u reku, za danas završena i da će biti nastavljena sutra.

Policija je skeptična, pogotovo što se ustanovilo da Paravinja u svojim porukama i iskazima nije govorio istinu, a juče nije bio poligrafski testiran kako bi se utvrdilo da li govori istinu.

Antonija Bilić poslednji put je viđena 7. juna ujutro kako na mostu na reci Čikoli ulazi u kamion, a signal njenog mobilnog telefona zabeležen je poslepodne kod Karlovca.

Policija je ustanovila da vlasi kose nađene u Paravinjinom kamionu pripadaju Antoniji, a ustanovljeno je i da se signali njihovih mobilnih telefona preklapaju.

Portparolka MUP-a Republike Srpske Mirna Šoja potvrdila je da je Dragan Paravinja prebačen iz banjalučke policije u zatvor "Kula" u Istočnom Sarajevu.

Osnovni sud Sokolac, u Istočnom Sarajevu, na osnovu centralne poternice, Paravinji je odredio pritvor zbog silovanja koje je na tom području počinio 2005. godine.

Inače, čak četiri države - Srbija, Hrvatska, Slovenija i Nemačka u jednom trenutku držale silovatelja, ali da su ga pustile na slobodu, piše Jutarnji list.

Paravinja je u Srbiji 2003. godine pravosnažno osuđen na četiri i po godine zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja sredinom 90-ih godina na području Sremske Mitrovice.

Tada je, kako bi izbegao služenje zatvorske kazne, pobegao u Hrvatsku, čije je državljanstvo imao, znajući da Hrvatska ne izručuje svoje državljane.

Platio kauciju, pa pobegao

Nešto kasnije Srbija je za njim raspisala poternicu zbog koje je 2006. godine uhapšen u Sloveniji, gde je platio kauciju, a iako mu je sudija odredio zabranu napuštanja Slovenije, Paravinja je otišao u Hrvatsku.

Srpska policija je saznala da je Paravinja u Hrvatskoj i zatražila njegovo izručenje, ali je Hrvatska odbila da izruči Paravinju pozivajući se na zakon prema kojem ne izručuje svoje državljane.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Paravinju je pre tri godine uhapsila i nemačka policija, ali ga je pustila da se vrati u Hrvatsku umesto da ga je izručila Srbiji.

Za Paravinjom, koji je državljanin i Srbije i Hrvatske, raspisane su dve poternice zbog više krivičnih dela silovanja u BiH i u Srbiji. Istraga će obuhvatiti i Paravinjino učešće u ratu.

Na istragu o "ratnom putu" Dragana Paravinje u paravojnim srpskim jedinicama, policiju je navela njegova poruka koju je ostavio na ormariću kupatila kuće u Donjim Srđevićima u Republici Srpskoj, a koju prenosi Hrvatski radio.

"Nisam ubio tu curu niti bilo šta drugo učinio i pobegao sam iz Hrvatske. Mislio sam da hoće da me izruče Srbiji, u koju ne smem, jer znam što su učinili na Ovčari i Slavoniji. Znam i što su učinili i svima koje su znali", navodi se u poruci koju su objavili mediji.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво