Читај ми!

DPS želi crnogorsku crkvu

Milo Đukanović rekao da se Demokratska partija socijalista zalaže za jednu, organizaciono samostalnu, pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori. Mitropolija crnogorsko-primorska, koliko god autonomna, deo je Srpske pravoslavne crkve, sa centralom u Srbiji, koja ne gleda blagonaklono na crnogorsku nezavisnost, istakao Đukanović.

Lider vladajuće Demokratske partije socijalista i bivši crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je da se ta partija zalaže za jednu, organizaciono samostalnu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, jer želi da se prevaziđu "ostrašćene podele" među pravoslavnim vernicima.

Komentarišući inicijativu za samostalnu crnogorsku pravoslavnu crkvu, sadržanu u novom Programu DPS-a, Đukanović je za Radio-televiziju Crne Gore rekao da je DPS, kao vladajuća partija, zainteresovana za punu političku stabilnost i da je interes te stranke da se podela koja postoji unutar pravoslavnih vernika prevaziđe.

"Podele ne pogoduju Crnoj Gori i jedna od tih podela je unutar pravoslavnih vernika. To nije obična podela, već, rekao bih, ostrašćena podela, koja time ima viši naboj izazivanja nestabilnosti nego neke druge i otuda je naš interes da se to prevaziđe. Zato se zalažemo, ako je to moguće, da se nekim razumnim pristupom, dođe do objedinjavanja korpusa pravoslavnih vernika u Crnoj Gori", naveo je Đukanović.

Predsednik DPS-a je dodao da je očigledno da Mitropolija crnogorsko-primorska, kao autonomni, ali ipak deo Srpske pravoslavne crkve, "nije dovoljno u saglasju sa onim što su državni interesi Crne Gore".

"Mitropolija je, koliko god autonomna, deo Srpske pravoslavne crkve, čija je centrala u državi Srbiji. Dakle u onoj državi koja ne gleda blagonaklono na crnogorsku nezavisnost. Ona deluje sa stanovšta usaglašenih interesa sa srpskim državnim interesom. Ako želimo pravoslavnu crkvu, logično je da je ona u harmoničnim odnosima sa crnogorskim državnim organima", istakao je Đukanović.

"Opozicija marginalna"

Đukanović, koji je jedini kandidat za lidera DPS-a na predstojećem kongresu 21. maja, ocenjuje da je crnogorska opozicija već neko vreme marginalna i da ne predstavlja ozbiljnu konkurenciju toj stranci.

Đukanović je naveo i da trenutno ne razmišlja ni o kakvom državno-političkom angažmanu, ali i poručio da "nikada ne treba reći 'nikad'".

Bivši crnogorski premijer je rekao da će ostati u političkom životu Crne Gore još neko vreme na, kako je kazao, vrlo zahtevnoj poziciji predsednika DPS-a, ali je dodao da on sebe vidi i u biznisu.

Đukanović je negirao da u DPS-u postoje različite struje i naveo da su takve priče nagađanja dežurnih kritičara DPS-a iz redova određenih kvazipolitičkih aktivista. Pokazalo se u svim tim nagađanjima da je reč o pucnju u prazno, naveo je Đukanović.

Upitan da li premijer Igor Lukšić svojom karijerom može da ugrozi uticaj potpredsednika Svetozara Marovića, Filipa Vujanovića i Željka Šturanovića, rekao je da je ubeđen da je svako od tih ljudi važan u DPS-u i političkom životu Crne Gore.

"Svi oni su, jednako kao i ja, veoma zadovoljni da smo dobili novu generaciju oličenu u Lukšiću i još jednom broju ljudi", rekao je Đukanović, negirajući da je on bio ekskluzivni zastupnik predloga da Lukšić postane premijer.

Đukanović je istakao da je jasno da Crna Gora ne bi mogla da se približi vratima Evropske unije da nije napravila ozbiljne reforme.

"Ništa od toga ne bi bilo da nismo obavili posao sa koalicionim partnerom. Da li je logično da u nastavku tog procesa opstruiramo napore svoje vlade? Ni slučajno. Logično je da ćemo joj, kao i do sada, dati podršku na tom putu", naveo je Đukanović.

Lider DPS-a veruje da privatizacija "Elektroprivrede" neće biti razlog za raskid koalicionog ugovora sa Socijaldemokratskom partijom, iako potvrđuje da sa manjim koalicionim partnerom postoje razlike o razvojnim pitanjima.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво