Читај ми!

Incko poništava referendum

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ponovio je da će poništiti odluku o raspisivanju referenduma u RS. Ukoliko Incko uvede sankcije zbog referenduma, svi izabrani i imenovani funkcioneri iz RS napustiće zajedničke organe, prenose banjalučki mediji.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko ponovio je da će poništiti skupštinsku odluku o referendumu u Republici Srpskoj, ukoliko to Narodna skupština ne učini sama.

"Referendum nije sporan ukoliko je iz nadležnosti opštine ili entiteta. Međutim, referendum koji u RS nameravaju da sprovedu je iz nadležnosti države i to ne može", rekao je Incko gostujući u centralnoj informativnoj emisiji Radio-televizije Republike Srpske.

Podsetio je da je zvaničnik EU nedavno preneo vlastima u Banjaluci da RS sama poništi odluku o referendumu ili će to uraditi visoki predstavnik u BiH. Incko je rekao da postoji i mogućnost sankcionisanja zvaničnika, ali da o tome sada ne razmišlja.

Ranije je najavio da će u četvrtak zasedati Savet za primenu mira i da će tada doneti odluku u vezi sa namerom RS da sprovede referendum, koji je po njemu antidejtonski.

Iz Republike Srpske stižu informacije da će, ukoliko visoki predstavnik Valentin Incko uvede sankcije zbog raspisivanja referenduma, svi izabrani i imenovani funkcioneri iz RS napustiti zajedničke organe, agencije i institucije BiH, objavile su banjalučke Nezavisne novine.

Prema toj informaciji, predviđeno je kompletno povlačenje srpskih kadrova i napuštanje institucija sve dok sankcije ne budu ukinute.

Najvažniji srpski kadrovi u zajedničkim organima i institucijama su član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić, ministar trgovine i turizma BiH Mladen Zirojević, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, kao i zamenici ministara u Savetu ministara.

Funkcije će, kako navode Nezavisne, napustiti i srpski imenovani članovi u Sudu BiH, kao i poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH, Domu naroda BiH, kao i rukovodeći srpski kadar svih državnih agencija.

Predsednik RS Milorad Dodik pre par dana je rekao da "ima odgovor na eventualne sankcije", ali o tome nije želeo detaljnije da govori.

Narodna skupština RS donela je odluku o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika, posebno o Sudu i o Tužilaštvu BiH. Referendum bi trebalo da se održi u prvoj polovini juna ove godine.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво