Istraga zločina u Dvoru na Uni

Istraga teškog ratnog zločina u Dvoru na Uni 1995. godine, kad su nepoznati počinioci u maskirnim uniformama brutalno ubili 12 srpskih civila u tamošnjoj školi, pokrenuta još ranije - ali nije daleko odmakla, saopštilo juče Tužilaštvo iz Siska.

Županijsko tužilaštvo u Sisku tražilo je od policije da sprovede kriminalističku istragu teškog ratnog zločina u Dvoru na Uni koji se dogodio 1995. godine kad su nepoznati počinioci u maskirnim uniformama brutalno, u tamošnjoj školi pobili 12 srpskih civila, od čega je najveći broj bio hendikepiran.

Odeljenje kriminalističke policije sisačko-moslavačke policijske uprave dostavilo je 6. septembra 2006. (dakle, 11 godina posle zločina) Županijskom tužilaštvu u Sisku izveštaj o krivičnom delu ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, navodi se u saopštenju objavljenom na Internet stranici Državnog tužilaštva.

Iz šturog teksta saopštenja nije, međutim, najjasnije kada je Tužilaštvo u Sisku zatražilo sprovođenje istrage, ali bi logično bilo da to bude pre pet godina, u vreme dobijanja izveštaja o zločinu. 

Nepoznata lica ubila su 1995. bračni par i desetoro mentalno bolesnih osoba smeštenih u prostorijama osnovne škole u Dvoru.

Tužilaštvo u saopštenju, koje datira od juče, između ostalog, navodi:

"Odjel kriminalističke policije Policijske uprave sisačko-moslavačke je dostavio Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku izviješće (6. rujna 2006.) o kaznenom djelu ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH, počinjenog na način da su nepoznate osobe, prema saznanjima osoba radilo bi se o pripadnicma paravojnih formacija tzv. "SAO Krajina", prilikom povlačenja iz Dvora 8. kolovoza 1995. osim jednog bračnog para, ubili i desetero mentalno bolesnih osoba, smještenih u prostorijama Osnovne škole u Dvoru, a koje su prethodno dovezene iz Petrinje".  I dalje:

"Kako se radi o teškom zločinu na štetu nemoćnih osoba tako po zahtjevu državnog odvjetništva policija provodi kriminalistička istraživanja, tijekom kojih je do sada ispitan veći broj osoba ali unatoč naporima još uvijek se ne zna identitet počinitelja zločina".  

Zatražena je, takođe, pretraga baze podataka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u cilju prikupljanja podataka ili dokumentacije koja bi pomogla u otkrivanju identiteta žrtava i počinilaca, ističe se u saopštenju, ali se nije došlo do relevantnih dokumenata.

Otkako su mediji počeli da pišu o zločinu kome su prisustvovali danski vojnici, sve tri strane koje su mogle da počine zločin, negirale su umešanost.

List BT, iz Kopenhagena, preneo je svedočenje danskih vojnika iz sastava UN-a da je tom prilikom u Dvoru na Uni ubijeno devetoro hendikepiranih osoba.

broj komentara 17 pošalji komentar
(sreda, 27. apr 2011, 21:49)
anonymous [neregistrovani]

...

Taj "goloruki" narod se još pre "srpske agresije" naouružavao preko Mađarske, pa zatim opkoljavao kasarne JNA po Hrvatskoj(o davljenju onog nesrećnog Makedonca u Splitu od strane golorukog naroda da i ne pričam!) itd.

(sreda, 27. apr 2011, 21:24)
anonymous [neregistrovani]

Ja sam od dan danas konacno odlucio da vise ne pricam sa Hrvatima dok se ne otrezne.

a sa Hrvaticama?

(sreda, 27. apr 2011, 21:24)
anonymous [neregistrovani]

Propaganda

A, Martin Špegelj? A, Kikašev avion pun oružja? Dragi "susjede", predugo se u Vašoj zemlji vršila sistematska ("sustavna")crno-bela propaganda. Usoatlom, dovoljno je da ovih dana odete na sajtove vaših novina ("tiska") i da vidite bujicu uvreda i agresivnih reakcija svojih sunarodnika-na "otkrića" o hrvatskim zločinima u "domovinskom ratu". Vama hvala na umerenosti, ali Vi ste od retkih, znate i sami.

(sreda, 27. apr 2011, 20:42)
anonymous [neregistrovani]

Obratiti se Dancima

Posle svega bi jedini realni, logični i pravedni potez da se srpsko tužilaštvo za ratne zločine zvanično obrati Danskoj i traži informacije o ovom gnusnom zločinu.
Mora da postoje i "poverljivije" fotografie od onih koje objavljuje danski list.

(sreda, 27. apr 2011, 20:04)
spaske [neregistrovani]

(Ne)moguće

Dokle će Hrvatska više skivati ratne zločine i zločince? Dok ne budu doživeli potpunu katarzu i dok ne prihvatite realnost ne treba ni da pomisle da mogu postati članica EU!

(sreda, 27. apr 2011, 19:39)
anonymous [neregistrovani]

...nije goloruk..

Prijatelju,Hrvati nikada nisu bili goloruki po pitanju toga,sve se to kuvalo još od 70-ih godina i jako dobro spremalo,90-ih je samo doživelo svoju kulmincajiju.Danas mediji i dalje igraju veliku ulogu u zatupljivanju,a to što se sada od jednom otvara pitanje hrvatse je samo zato što su na red došli i hrvatski generali,i sve što se sakrivalo "pod tepih" svih ovih godina.

(sreda, 27. apr 2011, 19:39)
anonymous [neregistrovani]

kako to da nije bilo ni ranjenih ni zarobljenih poslije Oluje

'cistili" su sve, ranjenike i zarobljene nisu trebali. sad su to objavili na htv naslovnica. zvalo se to --oluja i bljesak.
prepricavalo se to vec odavno medju ljudima u hrvatskoj ---ali nikada u medijima.

(sreda, 27. apr 2011, 19:20)
Dejan Stojanovic [neregistrovani]

Hrvati opet negiraju

Hrvati (na TV vec vrti prica da su Srbi ovo uradili), na INDEX-u isto...ovo je bolesno i negiranje svake odgovornost a o ljudskosti da i ne pricam. Ja sam od dan danas konacno odlucio da vise ne pricam sa Hrvatima dok se ne otrezne.

(sreda, 27. apr 2011, 19:15)
Rafael! [neregistrovani]

Zlocine treba osuditi!

Ja kao Hrvat mogu reci da su zlocini nad civilistima pa cak i protiv vojnika ako su van zenevske konvencije.Samo mi nije jasno da se sad odjednom sva ljaga baca na Hrvate.Pa gospodo svak zna da je na pocetku rata hrvatski goloruki narod branio od Srpske agresije.

(sreda, 27. apr 2011, 18:28)
Rale [neregistrovani]

biće biće

Tako su se odnosili i prema oluji i generalima pa kad su dobili po nosu onda ne znaju sta ce sa sobom.
Ta priča kako su Srbi ubili hendikepirane Srbe je za lokalnu upotrebu.
Znaju oni odlično ko je pobio nesrećne Srbe.
I moraće ih uhapsiti i procesuirati.
Zna to i ovaj Danac , i samo njegova nemirna savjest nije mogla više da krije zločince.
On je ključni svjrdok.