Читај ми!

Protesti u Hrvatskoj

Širom Hrvatske održani protesti podrške hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Premijerka Jadranka Kosor razmatra sledeći potez hrvatske vlade. Tokom noći neredi u okolini Dubrovnika i Zadra.

Nezadovoljni presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, desetak hiljada građana protestovalo na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, pod motom "Za domovinu".

Protesti podrške hrvatskim generalima održani i u Rijeci, Osijeku i Splitu.

Osim što je grupa okupljenih građana na centralnom gradskom trgu pocepala zastavu Evropske unije i zapretila nastavkom protesta, današnji protesti su protekli mirno.

"Hrvatska vlada je izdajnička i mora da obustavi pregovore sa Evropskom unijom", poručeno je sa skupa.

Posle održanih govora, građani su uglavnom međusobno komentarisali presudu generalima, uz pesme Tompsona. Na kraju protesta, na Trgu Bana Jelačića, pojavile su se crne zastave sa natpisima "Za dom spremni".

Iako je bilo najavljeno da će protestna kolona posle skupa na gradskom trgu krenuti ka zgradi HDZ-a, okupljeni građani počeli su da se razilaze.

Incident u Splitu

Na protestu podrške hrvatskim generalima u Splitu, napadnut je gradonačelnik Željko Kerum. "Sve je krenulo u krivom smeru", govorio je Kerum pred okupljenim građanima.

"Tadić se šepurio po Brijunima, a Josipović mu je domaćin". Tokom govora gradonačelnik je prekinut povicima iz publike, koji su ga omeli, pa je započeo svađu sa jednim mladićem, prenosi Indeks.

"Ti si jedan urbani Jugoslaven, zbog takvih se ovo i dogodilo", vikao je Kerum prema publici. Nije, međutim, primetio da mu sa leđa prilazi drugi mladić koji je skočio prema njemu i napao ga.

Okršaj je trajao nekoliko trenutaka, a obezbeđenje i policija sprečili su veći incident, jer ne grupa ljudi, nazivajući ga četnikom, krenula da se obračuna sa mladićem.

Hrvatska vlada na potezu

U zgradi hrvatske vlade u toku je sastanak iza zatvorenih vrata na kojem premijerka Jadranka Kosor sa predstavnicima "braniteljskih udruženja" razmatra sledeće pravne korake.

Sastanku prisustvuje i penzionisani general Ivan Čermak koji se kasno sinoć vratio u Zagreb iz Haškog tribunala gde je oslobođen optužbi.

Posle presude hrvatskim generalima u Hagu, tokom noći u okolini Dubrovnina i Zadra, nezadovoljni građani palili gume, rušila stabla i blokirali saobraćaj.

Policija i vatrogasci imali su više od 20 intervencija na putevima između Zadra i Pakoštana, rodnog mesta generala Gotovine. Uhapšeno petoro ljudi.

Nadomak Dubrovnika grupa mladića blokirala put vatrogascima, ne dozvoljavajući gašenje zapaljenih kontejnera, a potom motornom testerom srušili stablo bora koje je palo na put i u potpunosti blokiralo saobraćaj.

Posle izricanja presude Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koji su juče osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora, počinju da teku rokovi za podnošenje žalbi, a žalbeni proces trajaće najmanje dve godine.

Obe strane, i odbrana i optužba imaju 30 dana da najave žalbu, a onda još 75 dana da je sastave, javljaju hrvatski mediji.

Dok je odbrana dvojice generala u medijima već najavila podnošenje žalbi, haško tužilaštvo će odluku doneti nakon što pročita tekst presude sudije Alfonsa Orija.

Žalbeni proces koji ima komplikovanu proceduru trajao bi najranije do 2013. godine. Kad se žalba sastavi i preda suprotna strana ima pravo da na nju odgovori, pa se onda sve posebno razmatra, što zahteva vreme.

Ako se haško tužilaštvo bude žalilo na oslobađajuću presudu Čermaku, on ostaje na slobodi gde čeka konačnu odluku.

Hrvatska vlada odlučila je da od Haškog tribunala ponovo zatraži status prijatelja suda koji bi omogućio da predstavnici Hrvatske daju svoj stav o događajima i optužnici.

Haški sud je već odbio jedan takav zahtev, a brojni advokati smatraju da je to sada prekasno.

Број коментара 82

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи