Читај ми!

Hrvatska u šoku

Pošto je Haški tribunal inkriminisao "Oluju" kao udruženi zločinački poduhvat i osudio generale Gotovinu i Markača, Hrvatska u šoku. Nekoliko hiljada ljudi na centralnom zagrebačkom trgu presudu dočekalo u suzama.

Presuda Haškog tribunala, kojom je operacija "Oluja" nazvana zajedničkim zločinačkim poduhvatom, dočekana je u Hrvatskoj sa nevericom i nezadovoljstvom.

Predsednik Ivo Josipović rekao je da je šokiran presudom Haškog suda trojici generala, koja, kako je naveo, predstavlja ozbiljan pravni i politički akt.

"Generali su osuđeni i mnogi građani teško prihvataju te presude. Ne dovodimo u pitanje legalnost i legitimnost domovinskog rata i 'Oluju'", izjavio je Josipović.

Premijerka Jadranka Kosor rekla je na vanrednoj konferenciji za novinare da odluka Tribunala, kojom su Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora, nije pravosnažna i da predstoji dug žalbeni postupak.

Kosorova je navela da je "Oluja" bila legitimna borbena operacija sa ciljem oslobađanja hrvatske državne teritorije od okupacije. Hrvatska premijerka je sazvala i sednicu vlade, na kojoj će se raspravljati o daljoj pomoći generalima.

Presudu trojici generala na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu čekalo je više hiljada ljudi. Osuđujuća presuda Gotovini i Markaču dočekana je sa povicima nezadovoljstva, suzama i psovkama.

Okupljeni su, zatim, izneli veliki portret Gotovine i transparent sa spiskom "hrvatskih izdajnika", na kojem su bili i bivši predsednik Stjepan Mesić, kao i aktuelni Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor.

Odluku Haškog tribunala u Hrvatskoj ocenjuju kao političku, a na skupu u Zagrebu poručeno je i da Hrvatska nikada neće priznati Haški sud.

Bivši učesnici rata smatraju da je presuda sramna za hrvatsku vladu. "Ovom presudom smo osuđeni svi mi, domovinski rat i Hrvatska", naveo je Branko Borković, jedan od komandanata odbrane Vukovara.

"Znači li to da će Hrvatska biti država utemeljena na zločinu, a prvi predsednik vođa zločinačkog poduhvata. U presudi se uopšte nije spominjala agresija na Hrvatsku", rekao je poslanik HDSSb-a Boro Grubješić.

Međutim, prema rečima predsednika Građanskog odbora za ljudska prava iz Zagreba Zorana Pusića osuđujuća presuda je bila očekivana, a razočaranje hrvatske javnosti zbog visokih kazni posledica je navijačkog i pristrasnog novinarstva, koje je širilo lažnu nadu da oni mogu biti blago kažnjeni.

"Najviše zabrinjava navijački stav dobrog dela medija i obmanjivanje javnosti, jer su oni sada šokirani, a brine i stav Katoličke crkve koja bi po svom poslanju morala reći koju reč o velikom broju žrtvama, pogotovo što se nakon 'Oluje' desio veliki broj ubistava i krajnje nehrišćanskih postupaka koje je neko napravio, a nije odgovarao", rekao je Pusić.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Hrvatsku Hanes Svoboda poručio je da presuda Haškog tribunala neće uticati na pregovore Zagreba sa EU.

Hrvatski veterani najavili su veliki protest za sutra, zbog presuda generalima.

Број коментара 122

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара