Josipović: Poštovati hašku presudu

Haška presuda hrvatskim generalima ne može uticati na hrvatsko sudstvo, rekao je predsednik Hrvatske Ivo Josipović. Presuda se, kakva god da bude, mora s dostojanstvom poštovati, ističe Josipović.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je u razgovoru sa britanskim ministrom pravde Kenetom Klarkom, da haška presuda hrvatskim generalima ne može uticati na hrvatsko sudstvo i da presudu generalima ne treba prejudicirati.

"Kakva god presuda bude, Hrvatska će je morati s dostojanstvom poštovati. I drugo što je važno je službeni stav svih državnih organa. Ja ne mislim da će se svet srušiti i da će se bilo šta desiti što nije u skladu s hrvatskom pozicijom poštovanja pravnog poretka", rekao je Josipović za Novu TV posle susreta sa Klarkom.

Josipović i britanski ministar razgovarali su i o aktivnostima koje je Hrvatska preduzela kako bi ispunila obaveze iz poglavlja o pravosuđu i osnovnim pravima hrvatskih pristupnih pregovora sa EU.

Kako je saopšteno iz Josipovićevog kabineta, potvrđen je velik napredak i u borbi protiv korupcije koja je došla do faze kada se, prema rečima hrvatskog predsednika, "točak više ne može vratiti", jer se pokazalo da su istrage obuhvatile svakog osumnjičenog pojedinca, bez obzira na političku funkciju.

Trojici hrvatskih generala Antu Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva s područja Krajine u Hrvatskoj, prvostepena presuda biće izrečena 15. aprila u Haškom tribunalu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара