Probuđeni strahovi kod komšija

U svetlu dešavanja u japanskim nuklearkama, probuđeni stari strahovi o sigurnosti nuklearne energije u zemljama regiona. Dok slovenačka agencija za nuklearnu energiju tvrdi za centralu "Krško" da je izgrađena "krajnje ozbiljno", bugarski ministar traži nove garancije o sigurnosti buduće elektrane "Belene".

Slovenačka agencija za nuklearnu bezbednost saopštila je da je jedina slovenačka nuklearka "Krško" izgrađena "krajnje ozbiljno", kada je reč o bezbednosti od mogućih zemljotresa.

Direktor agencije Andrej Stritar je naglasio da je svaka nuklearna centrala, pa tako i "Krško", izgrađena u skladu sa najvišim principima bezbednosti od zemljotresa i drugih prirodnih nepogoda.

Slovenački ministar za životnu sredinu Roko Žarnič preneo je Savetu EU za životnu sredinu u Briselu da je nuklearka "Krško" bezbedna i da je njen nadzor dobar.

"Mogli bismo reći da ne postoji opasnost, čak ni u slučaju zemljotresa", rekao je slovenački ministar koji je u Briselu odgovarao na pitanja svojih evropskih kolega o bezbednosti slovenačke nuklearne elektrane, u svetlu nuklearne havarije izazvane zemljotresom u Japanu.

Stritar je, takođe, rekao da predlog da se u evropskim nuklearnim centralama vrše testiranja na otpornost od zemljotresa ima smisla, iako se radi samo o političkoj ideji, ali da ne vidi kako bi to moglo da se izvede.

Nesigurnost u Bugarskoj

I pored uveravanja stručnjaka da u evropskim zemljama nema te opasnosti kakva postoji u Japanu, bugarski ministar energetike Trajče Trajkov zatražio je od ruske kompanije "Rosatom" koja treba da gradi nuklearku "Belene", dopunska objašnjenja i garancije.

Ruska kompanija "Rosatom" iznenađena je izjavom bugarskog ministra, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima i ističe da bugarski ministar na osnovu službenog položaja treba da zna da projekat "Belene" nudi reaktore generacije 3, sertifikovane saglasno zahtevima evropskih organizacija EUR".

"Oni poseduju unikatnu opremu za pasivnu i aktivnu zaštitu bezbednosti koja se ne može uporediti ni sa jednim sličnim reaktoroma. Zaštitni omotač reaktora može da izdrži pad aviona iznad 400 tona, a blokovi na osnovu zahteva Međunarodne agencije za atomsku energiju mogu da izdrže zemljotres jačine sedam stepeni Rihterove skale", navodi se u saopštenju.

Bugarska je posle zatvaranja prva četiri, od ukupno šest reaktora jedine nuklearke "Kozloduj" donela odluku o izgradnji nove atomske centrale "Belene".

Nova centrala će imati dva reaktora jačine od po 1000 megavati, a izgradnja je poverena ruskoj kompaniji "Atomstrojeksport".

Uveravanja stručnjaka

"Problemi koji su zadesili japansku nuklearku u Fukušimi malo su verovatni za bugarsku atomsku centralu 'Kozloduj'" smatraju stručnjaci.

Najmanje iz dva razloga, izgrađena je u seizmološki stabilnom regionu i poseduje sasvim drugačiju reaktorsku zaštitu.

Bugarski reaktori projektovani su tako da mogu da izdrže zemljotres jačine sedam stepeni Rihterove skale, jer je to, kako smatraju stručnjaci, maksimum jačine potresa koji se može očekivati na području Bugarske.

Inače, u regionu Balkana aktivno je devet nuklearnih elektrana u: Mađarskoj četiri, Rumuniji i Bugarskoj po dve i Sloveniji jedna. 

Bojazni i žestoke polemike širom Evrope i sveta o sigurnosti nuklearne energije u centru su pažnje zbog zbivanja u Japanu.

Usled nestanka struje posle zemljotresa prestali su da rade sistemi hlađenja u nekim reaktorima u nuklearnim centralama Fukušima 1 i 2, pa je došlo do pregrevanja reaktora.

Japanska agencija za nuklearnu bezbednost isključila je mogućnost da u nuklearnim centralama Fukušima, dođe do katastrofe poput one koja se dogodila 1986. godine u Černobilju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво