Skupština RS vanredno zbog Divjaka

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je sinoć u Banjaluci da će sazvati vanredno zasedanje parlamenta RS, zbog najnovijih dešavanja u slučaju ratnog generala Armije BiH Jovana Divjaka.

Osuđujući, kako je rekao, antidejtonsko i kriminalno ponašanje bošnjačkog političkog establišmenta u Sarajevu, kao i dela međunarodne zajednice, koji su se direktno stavili u odbranu Divjaka, Dodik je na vanrednoj konferenciji za novinare ocenio da oni time ne brane Divjaka, već zločin koji se desio na početku rata u BiH i koji zbog toga ima posebnu težinu.

Dodik je rekao da su Ejup Ganić, kao i Divjak, Atif Dudaković, Rasim Delić ratni zločinci i da će, ukoliko kroče na teritoriju RS, biti uhapšeni.

"Sud i tužilaštvo BiH su vanustavne i vandejtonske insituticije, koje imaju zadatak jedino da sude  Srbima, kako bi se na taj način pisala istorija po kojoj su glavni i jedini krivici Srbi", rekao je Dodik, ističući da RS ne veruje tim pravosudnim instituicijama BiH.

Dodik je rekao da je neprihvatljivo ponašanje člana Predsedništva BiH Željka Komšića, kao i ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja, ali i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji su se otvoreno stavili u odbranu uhapšenog ratnog generala Armije BiH Jovana Divjaka.

"Ovo sve govori o BiH", rekao je Dodik i dodao da BiH može samo da ostane na dejtonskim principima.

Predsednik RS kazao je da i Incko, kao što su to činili i prethodni visoki predstavnici u BiH, radi protiv interesa RS, ali i dejtonske BiH i da on nije nikakav autoritet za Republiku Srpsku.

Dodik je najavio da će na vanrednoj sednici parlamenta podneti informaciju o radu sudova i tužilaštava, kao i o radu visokih predstavnika u BiH, o čemu će biti donete institucionalne odluke.

"Naš odgovor će biti institucionalan. BiH na ovakav način ne može funkcionisati i mi ćemo dati svoj odgovor na sve to, jer nisu ovde samo Srbi krivci za ratne zločine", rekao je Dodik.

"Ovakva BiH nama ne treba i moguća je njena disolucija, ako se ovako nastavi", dodao je on.

"Neverovatna je priča da Bošnjaci žele da žive sa nama, a za sve krive Srbe. I za njih bi najbolje bilo da ih oslobodimo bilo kakvog našeg prisustva u BiH. To prisustvo neće podrazumevati, kako su nam ranije sugerisali, da se pokupimo i odemo. Mi ćemo poneti sa sobom RS i uveren sam u tu misiju i kao čovek ću se boriti za realizaciju te misije", rekao je Dodik.

Grubešić: Ukoliko Divjak bude izručen BiH, biće na slobodi

Ukoliko ratni general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak bude izručen BiH, njegov status će biti isti kao i pre hapšenja, izjavio je danas portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Divjak će biti na slobodi, jer se i do sada uvek odazivao na pozive Tužilaštva BiH, rekao je Grubešić Tanjugu.

"On se nalazi na nama poznatoj adresi i uvek nam je dostupan", dodao je Grubešić, navodeći da je Divjak već ispitan u predmetu "Dobrovoljačka ulica" i da će ga Tužilaštvo, ako bude potrebe, ponovo pozvati na saslušanje.

Ministarstvo pravde BiH juče je diplomatskim putem prosledilo austrijskom ministarstvo pravde molbu sa potrebnom dokumentacijom za njegovo izručenje BiH.

Incko veruje austrijskom pravosuđu

Visoki predstavnik u BiH Valenitn Incko uveren je da će austrijsko pravosuđe u slučaju Jovana Divjaka delovati u skladu sa važećim zakonima, a ne na osnovu izjava koje se daju u medijima.

To je danas saopšteno Tanjugu u Kancelariji visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH u vezi sa tvrdnjama da je Incko u Austriji izvršio medijski pritisak, kako bi se isposlovalo puštanje na slobodu uhašenog ratnog generala Armije BiH Divjaka.

"Visoki predstavnik može kontaktirati koga želi i tako će nastaviti i u budućnosti", navedeno je u saopštenju OHR.

Napomenuto je, takođe, da OHR uvek podržava medijske slobode koje podrazumevaju pravovremeno, tačno i profesionalno izveštavanje o važnim temama.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво