HRT kao prepreka za članstvo u EU

Član Evropskog parlamenta iz Velike Britanije Rodžer Helmer, poručio rukovodstvu HRT-a, sa političkim pritiscima na novinare i cenzurom, Hrvatska ne može u EU. HRT ocenio da se Helmerove kritike zasnivaju na neistinama i poluinformacijama.

"Dosta je bilo političkog pritiska na novinare i cenzure na javnoj televiziji", poručio je Rodžer Helmer, član Evropskog parlamenta iz Velike Britanije, u otvorenom pismu koje je poslao v.d. direkoru HRT-a Josipu Popovcu, v.d. direktoru HTV-a Mislavu Stipiću i direktorki programa Hloverki Novak-Srzić, piše hrvatski portal Indeks.

"Svedok sam pritiska koji je hrvatska Vlada vršila na Bi-Bi-Si, pošto je reportaža pod naslovom 'Hrvatska je prokleta kriminalom i korupcijom' emitovana na Radiju 4, u aprilu 2009. Drskost hrvatske Vlade u napadu na nezavisnu medijsku grupaciju bila je bez presedana. Bilo je to, doduše, još dok je premijer bio Ivo Sanader", kaže Helmer.

"Situacija se nije poboljšala ni pod njegovom naslednicom Jadrankom Kosor", prenosi portal Indeks delove iz pisma Rodžera Helmera.

Helmer smatra da za takvu Hrvatsku u kojoj se sloboda govora zatire na svakom koraku nema mesta u EU.

"Urednici i novinari i dalje rade pod političkim pritiskom. Zabeležen je ograničeni napredak u istragama pretnji protiv novinara koji izveštavaju o korupciji i organiziranom kriminalu, sa časnim izuzetkom jednog razvikanog slučaja ubistva. Problem s nezavisnošću lokalnih medija i dalje postoji", smatra Helmer.

Britanski član Evropskog parlamenta ističe da nezavisni mediji moraju da odigraju važnu ulogu u isticanju ključnih problema, kako bi se na taj način olakšao proces hrvatskog pristupanja EU.

"Saznao sam i da je HRT ukinuo važne političke i ekonomske emisije poput 'Latinice', 'Poslovnog kluba' i 'Otvorenog'. Taj zabrinjavajući obrazac ponašanja nije dobra preporuka da HRT nastavi postojanje kao medij koga finansiraju hrvatski porezni obveznici", smatra Helmer.

Hrvatska radio-televizija je, u odgovoru Helmeru, ocenila da se njegove teze zasnivaju na neistinama i poluinformacijama.

"HRT se neće upuštati u polemike čije se teze zasnivaju na neistinama i poluinformacijama", ističe se u saopštenju u kome se Helmerovo pismo naziva školskim primerom pritiska na javne medije.

U saopštenju, u kome se nijednom reči ne odgovara na konkretne primedbe koje je Helmer uputio rukovodiocima HRT-a, navodi se da, zbog boljeg informisanja hrvatske javnosti, HRT podseća da su Helmerovu političku karijeru obeležili kontroverzna javna istupanja.

"Helmer je pre nepuna dva meseca homofobičnim izjavama na noge digao britansku javnost i Vladu", ističu u HRT-u.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи